Čije koke nose plava jaja?

Vesna Kozak iz Padine počela je pre 3 godine da gaji kokoške. Nabavila je više vrsta. Neke su ukrasne kao holandske beloćubaste ili brame, ima italijanke, somborske kaporke i razne druge, ali su najvrednije i najinteresantnije arlaukane, koje nose plava jaja.

“Arlaukane su došle iz Čilea, a dobile su ime po nekom plemenu koje je tamo živelo. Oni su ih pripitomili i došle su na ove naše prostore. Ja držim samo rasu divlje boje, a ima i boja spleš, crna, bela, plava”, navodi Vesna Kozak.

Arlaukane moraju da budu odvojene, kako bi se zadržala čistota rase, što je važno prilikom prodaje. Skupe su i cenjene, kokoške i petlovi koštaju do 50 evra, a jedno jaje je 150 dinara.

“Nije dokazano, ali kažu da su mnogo zdravija, da nemaju toliku masnoću i da nemaju holesterol u sebi”, dodaje Vesna.

Iako zaradi od prodaje, Vesna kaže da ne može od toga da se živi. To je samo dodatni izvor prihoda. Ne želi da ih gaji na veliko, već da u njima uživa, ispuni vreme.

“Nije mi primarna zarada, više je da bi unuci jeli zdrava jaja, za koja znam kako ih hranim. Ljudi koji se bave ovim kažu da kada perje uđe u nos, onda čovek ne može da prekine i samo produbljuje taj posao i hrani sve više”, ističe Vesna.

U vreme uskršnjih praznika plava jaja su posebno interesantna i tražena, ali zbog njihove hranljivosti i kvaliteta, dobro je da se nađu na svakodnevnoj trpezi.

(RTS)