Zašto je u jablaničkom okrugu ove godine lošiji rod jagode

Kad krene berba Kostići su svakog drugog dana u jagodnjaku u selu Belanovcu kod Leskovca. Gotovo 3 decenije na 32 ara proizvode mirisne, sočne plodove. Pre 3 godine uz subvencije osavremenili su gajenje jagoda. Samo za sertifikovane sadnice izdvojili su 300.000 dinara.

„Sve smo uradili kako treba. Imamo svog zaštitara koji nas savetuje šta, kako, jer to je za nas novo. Mi smo imali sasvim drugačiji način proizvodnje, zaštite, đubrenja, prihrane, sada to ide savremeno“, navodi Zoran Kostić, proizvođač jagoda.

Odrastao je uz jagode i stekao diplomu ekonomiste. Iako nije zadovoljan računicom Nemanja se tradicije ne odriče. Otkupna cena jagoda, kaže, još nije potvrđena, ali očekuje od 100 do 120 dinara po kilogramu.

Nemanja Kostić, Zoranov sin smatra da bi realna cena sa troškovima i ulaganjima i cenom radnika bila negde između 160 i 200 dinara, ali ne zna od kog to zavisi.

U jagodnjaku Kostića godinama iste sezonske radnice, njih 10-ak. Beru znalački i pažljivo. Svaka ubere oko 60 kilograma dnevno.

„3.500 dinara uzmemo 10 sati kad radimo, i 200 dinara nam da za hranu“, kaže Trajanka Zdravković, radnica.

U leskovačkom kraju najzastupljenija sorta je zenga-zengana. 90% proizvodnje je na otvorenom. Od vremenskih uslova zavisi i rod. Ovo je teška godina za jagodare.

„Da su i noći bile malo toplije, znači da jednostavno nemamo tog kolebanja temperature, jagoda bi bila krupnija, a to bi sigurno nadomestilo taj prinos koji fali, znači od 30 do 50 %“, ističe mr Aleksandar Mitić, savetodavac PSSS Leskovac.

Vlage u zemljištu ima dovoljno. Sad je jagodi neophodno sunce, jer svaki kišni dan tokom berbe, nagoveštava nove probleme i gubitke.

(RTS)