Poslednji dan za podnošenje zahteva za dodelu zaštitnog rama za traktore

Skoro mu je 6 decenija, a pali kao da je nov. Slobodan Šašić iz Gornje Vranjske kod Šapca, traktor ne želi da menja, a zbog sigurnosti na putu i u radu, podneo je zahtev za dodelu zaštitnog rama.

“Traktor ima 58 godina, 59. Za sve je dobar. Sve je na svom mestu, motor urađen. Hidraulik nov, sve novo. I, nemam zamerke, malo troši i dok god hoćeš, teraš“, kaže Slobodan Šašić, iz Gornje Vranjske. Na pitanje šta je potrebno za ram, odgovara: “Treba papir, treba da je plaćen porez, da se odnese u agenciju i to je to. I slika spreda”.

Kada je pre 2 godine raspisan prvi javni poziv, u Srbiji je bilo oko 100.000 traktora bez zaštitnog rama ili kabine.

Trivun Glišić, iz Jevremovca kod Šapca kaže da mu je traktor star oko 32 godine. “Ram će značiti zbog bezbednosti. Da imam za registraciju, da može da se registruje. Procedura je jednostavna. Otišao sam, isplatio obaveze, porez, nisam mnogo ni imao. Nadam se da ću dobiti ram i da ću biti bezbedan”.

U šabačkom Odeljenju za poljoprivredu, kažu da je interesovanje za dodelu rama, veće nego prethodnih godina. Pravo na subvenciju imaju i vlasnici traktora koji nije registrovan.

“Ko nema registrovan traktor, mora imati izjavu, dva svedoka, overenu da je taj traktor u vlasništvu preko pet godina. Mora imati fotografiju prednje strane traktora, i potvrdu o izmirenim poreskim obavezama iz lokalne poreske administracije, tj porez na imovinu. Ono što je jako bitno plaća se taksa od 1.040 dinara. Zahteve mogu podnositi elektronski ili putem pošte”, ističe Predrag Vujković, iz Odeljenja za poljoprivredu Grada Šapca.

Od sledeće godine, traktori koji su proizvedeni nakon 1983. neće moći da učestvuju u saboraćaju bez kabine ili zaštitnog rama.

(RTS)