Zašto je cena pšenice na berzi porasla za oko 3 dinara za samo mesec i po dana

Klas pšenice je počeo da menja boju, što nije karakteristično za sredinu maja. Proizvođači se nadaju da će posle svega što je doživela pšenica dati prinos u granicama višegodišnjeg proseka. Tomislav Bačić poljoprivrednik iz Lukićeva kod Zrenjanina očekuje žetvu pre uobičajenog termina.

„Žetva će da počne sigurno ranije nego svih predhodnih godina od kad ja radim zemlju. U aprilu smo uradili zaštitu u cvetu, znači ona mora da bude oko 10-15. juna, da se žetva zahukta“, navodi Tomislav Bačić, poljoprivrednik iz Lukićeva.

U Banatu je pšenica dobila kišu u poslednjem momentu navode stručnjaci.

„Palo je između 30 i 50 litara kiše i svakako da je to pomoglo tome da se i taj klas izvuče i da ona krene i sa nalivanjem zrna i da prosto dobije porast samog klasa, da bude adekvatan i odgovarajući“, ističe Radmila Obradović, stručnjak za zaštitu bilja.

U ičekivanju novog roda probudila se i berza. Višemesečna depresivna cena je počela da raste, a direktan razlog za to su, navode mlinari, loše vremenske prilike i najava manjeg prinosa.

Predrag Đurović, iz Kompanije „Sentela“ kaže da su imali pšenicu do pre mesec i po dana po 18 dinara. Dodaje: „Čim su vremenske prilike postale ovakve kakve jesu sa dužim periodom suše, došli smo u situaciju da pšenica bude 20 do 21 dinar na berzi. Ono što nas donekle više brine nego ovo, naravno svi imaju svoj trud i svoju muku i svi žele da ostvare što bilji prinos. Što nismo sigurni, ne znamo kako će se to odraziti na kvalitet samog zrna.“

U prodaji prošle nedelje na Produktnoj berzi pšenica je učestvovala sa 34 odsto od ukupnog prometa ili duplo više nego sredinom aprila. Razlog je i veća tražnja zbog izvoza. Kupci traže nove dobavljače, jer su ukrajinska skladišta ispražnjena.

(RTS)