Norvežanin August Grostad o Istočnom bloku i Srbiji

Osim što je znao da je Užice imalo značajnu ulogu u Jugoslaviji, čija epoha je tema Augustovog istraživanja, Užice je, uz Beograd i Novi Sad, izabrao i iz vrlo praktičnih razloga.

“Bio sam u prilici da odsednem u Užicu kod prijatelja, dok sam u Beogradu boravio u hostelu. A taj suživot u porodici, daje jasniji i bolji uvid u kulturu naroda, nego razgovor sa drugim turistima u hostelu”, navodi August Grostad, student fotografije. Dodaje: „Proveo sam dosta vremena na Novom Beogradu zbog karakteristične brutalističke arhitekture koju sam želeo da vidim. Mnogo sam istraživao o Srbiji, ali tek kada sam došao ovde i upoznao ljude shvatio sam da je u praksi sve mnogo drugačije od očekivanja koja sam imao pre dolaska”.

Izabrao je da kroz fotografiju istraži, i dokumentuje znanje o zemljama koje su kroz istoriju imale neke kulturne, društveno političke veze sa socijalizmom i komunizmom.

August kaže da mu je san da projekat kroz godine pretoči u knjigu. “Želim da posetim još balkanskih zemalja, kao i zemlje bivše SSSR. Planiram da temu projekta istražim na različite načine i verujem da će kroz godine projekat biti prezentovan u različitim oblicima, možda kao izložba ili članak u magazinu, ali svakako mi je cilj da ga na kraju pretočim u foto knjigu”, ističe.

Posebno mesto u njoj će, dodaje August, imati Užičani, kako zbog mesta Užica u istorijskom kontekstu koji istražuje, tako i tradicionalne gostoljubivosti i odlične hrane koju je probao.

(RTS)