Muzej rukometa u Sečnju

Više od 5 decenija je u rukometu. Karijeru golmana, trenera, ali i istoriju ovog sporta u Sečnju Milenko Milićević je smestio u svoj muzej. Najvredniji eksponati su vezani za ovdašnji RK Hercegovina, koji je sedamdesetih prošlog veka, bio među 20 klubova u SFRJ.

„Sečanj u to vreme nije imao crkvu, ali je rukomet nedeljom u deset bila svetinja. Ko god nema uspomena i sećanja, nema napretka“, kaže Milenko Milićević, osnivač rukometnog muzeja.

U Sečnju je karijeru počelo 5 reprezentativaca i 18 prvoligaških igrača. Sve to bez svoje hale sportova.

„Ova opština uvek zaslužuje u da imaju jedno posebno mesto, možda i veće od ovog malog, ali toliko simpatičnog muzeja gde bi stale sve te zbirke sportista iz ovog područja“, navodi Nikola Božović, novinar.

Veljko Čalija, bivši trener RK Hercegovina ističe da su oni odstupali od onoga uobičajenog školskog rukometa. “Imali smo svoj stil igre i zato smo nezgodni bili za sve protivnike u Srbiji“, ističe.

Još uvek se najbolji sečanjski rukometaši sećaju utakmice sa Crvenom Zvezdom u polufinalu kupa 1974. To je bio povod okupljanja generacije iz koje je najveće uspehe postigao Momir Rnić. Sečanj je tada imao tri hiljade stanovnika, a malo ko nije bio uz svoj klub.

„U Sečnju su ostale samo babe, dede i mala deca. Samo oni koji nisu mogli da hodaju praktično, sve drugo je bilo u Beogradu u dvorani Šumice. prošao sam, proputovao sam ceo svet, osvojio sve to što sam osvojio, ali ovo je jedna od najlepših uspomena“, naglašava Momir Rnić, osvajač dve medalje na Olimpijskim igrama.

Povodom godišnjice od najvećeg uspeha Hercegovine, učesnicima polufinala kupa Jugoslavije Opština Sečanj je uručila priznanja.

(RTS)