Kraljevo: Dve decenije Umetničke škole

Deca koja se upisuju u Umetničku školu vrlo rano se opredeljuju za buduće zanimanje. To su likovni stvaraoci, dizajneri, arhitekte i istoričari umetnosti. Zato je bitno da u školi razvijaju talenat, steknu predznanje i osiguraju prohodnost na fakultete.

Anketirani kažu da su na svim smerovima podjednako zastupljeni svi predmeti struke. Poput vajarstva, slikarstva i crtanja.

Dodaju: “Otprilike 20 časova nedeljno koji su baš vezani za struku. Mislim da je to sasvim dovoljno da nas pripreme za dalje školovanje”.

„Ja mislim da ću imati savršenu osnovu zato što ću 4 godine vežbati crtanje i struku. I imaću odličnu vežbu i za likovnu akademiju, a i opšte predmete za neki fakultet ako se predomislim.“

U školi se obrazovalo 17 generacija, odnosno 700 učenika. Među njima se ističe učenica druge generacije, danas jedna od najmlađih doktora nauka u Srbiji u oblasti arhitekture, Danira Sovilj, kojoj je pripala čast da otvori izložbu Portret Umetničke škole.

“Većina je završila fakultete iz oblasti umetnosti, grafičkog dizajna, istoriju umetnosti, likovnu akademiju i većina njih je našla svoj put i način na koji će afirmisati svoje znanje i veštine”, navodi Danira Sovilj, sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Aleksandra Popović, direktorka Umetničke škole ističe: “Naši đaci su se nakon završene srednje škole visoko rangirali na mnogim fakultetima i akademijama. Ne samo na umetničkim već i na drugim fakultetima poput prava, ekonomije, psihologije…”

Među 120 radova bivših i sadašnjih učenika škole, izloženih u galeriji Narodnog muzeja, posebno se izdvajaju dela onih koji se vraćaju školi. Svet umetnosti i dizajna se svakog dana razvija i bivši učenici rado prenose novostečena znanja sadašnjim.

(RTS)