Prosvetni radnici protestovali zbog ugrožene bezbednosti na radnim mestima

Prema podacima školske uprave Kruševac, nastave danas nema u 28 od 50 škola u Rasinskom Okrugu. U devet osnovnih i jednoj srednjoj školi časovi su skraćeni na 30 minuta, a u drugoj nastavu ne drže samo članovi Unije Sindikata prosvetnih radnika. U 10 obrazovnih ustanova nastava je redovna.

Stotinak članova sindikata u štrajku jutros je otputovalo za Beograd, dok su ostali podršku zahtevima Unije prosvetnih radnika pružili jednočasovnim okupljanjem tokom prepodneva u školama.

“Pozvali smo sve reprezentativne sindikate, sve zaposlene u obrazovanju ali naravno i aktere u obrazovanju, roditelje i sve one kojima je stalo do obrazovanja u Srbiji da nam se priključe. Glavni zahtev nam je izmena krivičnog zakonika Republike Srbije i da se smatra napad na aktere u obrazovanju da ne kažem samo zaposlene u obrazovanju, jer oni nisu jedini u obrazovanju, da se smatra krivičnim delom”, navodi Dobrivoje Marjanović, predsednik Unije SPRS.

“Ministarstvo prosvete je u jednom trenutku prihvatilo te naše zahteve da se menja krivični zakonik, ali su sve to usmerili na Evropsku komisiju.Mi sada tražimo da se to po hitnom ubrza. Ne možemo mi čekati jednu Evropu da određuje kako će funkcionisati međusobni odnosi u školi i zakoni u našoj suverenoj državi. Dakle Evropa neka se bavi svojim trenutnim narastujućim problemima. Mi prosto tražimo da se to pitanje vrati na našu Vladu, na naše Ministrastvo pravde, na Ministarstvo prosvete i Ministarstvo za socijalni rad i socijalnu politiku”, kaže Mirjana Gašić, portparol Unije SPRS.

Prosvetni radnici kažu da slučaj napada na kolegu u Bačkoj Palanci, koji je povod protestnog skupa na žalost nije usamljen.Već da postoji niz drugih događaja nepoznatih javnosti, koji kako kažu pokazuju da sve što je do danas preduzeto nije dovoljno da spreči nasilje u školama.

(RTS)