Tramp: Hapšenje studenata u Njujorku bilo je prelepo gledati

Donald Tramp je na skupu za predsedničku kampanju u Viskonsinu ocenio da je „Njujork bio pod opsadom“ i pozdravio hapšenje oko 300 demonstranata na Univerzitetu Kolumbija.

Demonstranti na univerzitetima tražili su prekid vatre u Pojasu Gaze, prekid saradnje sa izraelskim kompanijama i amnestiju za privedene studente.

Više od 1.000 demonstranata uhapšeno je tokom poslednje dve nedelje u kampusima u Teksasu, Juti, Virdžiniji, Severnoj Karolinu, Novom Meksiku, Konektikatu, Luizijani, Kaliforniji i Nju Džerziju.

Neki pripadnici Republikanske stranke optužili su rukovodstva univerziteta da zanemaruju antisemitsku retoriku i uznemiravanje na propalestinskim protestima širom SAD.

Tramp je upozorio okupljene na skupu da će njihovi „gradovi i sela prihvatati ljude iz Gaze“, govoreći o ranijim navodima medija da administracija predsednika Džozefa Bajdena planira da primi izbeglice iz Gaze u SAD.

Tramp je u sredu imao skupove u Viskonsinu i Mičigenu, što su njegovi prvi veći skupovi u kampanji od 15. aprila, kada mu je počelo suđenje u Njujorku gde se tereti da je falsifikovao poslovna dokumenta tako što je glumici u filmovima za odrasle Stormi Danijels, preko svog advokata, platio 130.000 dolara kako ne bi javno govorila o njihovoj navodnoj aferi.

Viskonsin i Mičigen su inače među „kolebljivim državama“ koje imaju presudan uticaj na ishod predsedničkih izbora, a u kojima Republikanska i Demokratska stranka imaju sličan nivo podrške, tako da u njima rezultati izbora nisu predvidivi. 

(RTS)