Premijer Slovačke Robert Fico u ozbiljnom, ali stabilnom stanju, napadač optužen za pokušaj ubistva

Premijer Slovačke Robert Fico, koji je teško ranjen u jučerašnjoj pucnjavi, u veoma je ozbiljnom, ali stabilnom stanju, saopšteno je jutros na konferenciji za medije u Banskoj Bistrici.

Direktorka bolnice u Banskoj Bistrici Mirijam Lapunikova rekla je da je operacija Roberta Fica trajala pet sati i da su u nju bila uključena dva tima.

„U ovom trenutku, njegovo stanje je stabilizovano, ali je veoma ozbiljno, biće na intenzivnoj nezi“, rekla je Lapunikova novinarima.

Zamenik premijera Robert Kalinak rekao je da su lekari uspeli da stabilizuju Ficovo stanje tokom noći i da su u toku procedure koje će omogućiti dalje poboljšanje.

„Nažalost, stanje ostaje veoma ozbiljno zbog komplikovane prirode rana, ali mi svi želimo čvrsto da verujemo da će on uspeti da prebrodi ovu situaciju“, naveo je Kalinak.

Policija je, kako prenose slovački mediji, optužila napadača za pokušaj ubistva. Napadač je uhapšen odmah, ali još nije identifikovan. Iako pojedini slovački mediji prenose da je identifikovan kao 71-godišnji pisac i politički aktivista, to nije zvanično potvrđeno.

Fico je juče pogođen iz vatrenog oružja ispred kulturnog centra u gradu Handlovi, gde je održana sednica vlade.

Odlazeća predsednica Slovačke Zuzana Čaputova rekla je da je šokirana „brutalnim i nemilosrdnim“ napadom na premijera i poželela da se brzo oporavi. Ona je u obraćanju rekla da je to napad i na celokupnu slovačku demokratiju.

Peter Pelegrini, izabrani predsednik Slovačke i saveznik Roberta Fica, rekao je da „atentat na premijera predstavlja pretnju svemu što je do sada krasilo slovačku demokratiju“.

„Užasnut sam kuda mržnja prema drugom političkom mišljenju može da odvede. Ne moramo da se slažemo oko svega, ali postoji mnogo načina da demokratski i zakonski izrazimo naše neslaganje“, napisao je Pelegini na mreži Iks.

Vučić: Šokiran sam atentatom

Napad su osudili i brojni svetski lideri, među njima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je naveo da je šokiran atentatom.

„Šokiran sam atentatom na Roberta Fica, velikog prijatelja Srbije i mog lično. Dragi prijatelju, molim se za tebe i za tvoje zdravlje“, napisao je Vučić na društvenoj mreži Iks.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen oštro je osudila napad na premijera Slovačke.

„Takvi akti nasilja nemaju mesta u našem društvu i potkopavaju demokratiju, naše najdragocenije opšte dobro. Moje misli su sa premijerom Ficom i njegovom porodicom“, napisala je Fon der Lajenova na nalogu na mreži Iks.

Predsednik SAD Džozef Bajden užasnut je izveštajima o napadu na Roberta Fica.

Američki predsednik je rekao da se on i njegova supruga Džil mole za Ficov brzi oporavak i da su njihove misli sa porodicom slovačkog premijera i narodom Slovačke.

„Osuđujemo ovaj stravičan čin nasilja. Naša ambasada je u bliskom kontaktu sa Vladom Slovačke i spremna je da pomogne“, napisao je Bajden.

Predsednik Rusije Vladimir Putin opisao je slovačkog premijera Roberta Fica kao „hrabrog i snažnog čoveka“ i poželeo mu brz i potpuni oporavak.

„Za ovaj monstruozni zločin ne može biti opravdanja. Roberta Fica poznajem kao hrabrog i snažnog čoveka. Nadam se da će mu ovi kvaliteti pomoći da preživi ovu tešku situaciju“, napisao je Putin u telegramu upućenom odlazećoj predsednici Slovačke Zuzani Čaputovoj.

(RTS)