Sastanak Sija i Putina u Pekingu, potpisivanjem zajedničke izjave produbljeni odnosi Kine i Rusije

Vladimir Putin je na konferenciji za medije sa kineskim liderom Si Đinpingom ocenio da su razgovori protekli u toploj i prijateljskoj atmosferi i istakao da su ekonomske veze dve zemlje produbljene.

Putin je zahvalio Siju na nastojanjima da reši „ukrajinsku krizu“. Istakao je i da će brifingovati Sija o stanju na frontu.

Pre konferencije za medije Putin i Si Đinping su potpisali Zajedničku izjavu o produbljivanju odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške koordinacije za novu eru. Kineski i ruski zvaničnici potpisuju još deset dokumenata.

Na početku sastanka Si je rekao Putinu da se do sadašnjih odnosa Kine i Rusije nije došlo lako i da te odnose treba da neguju obe strane.

„Kina će uvek biti dobar sused, prijatelj i partner Rusiji“, rekao je Si.

Putin je poručio da saradnja Moskve i Pekinga nije usmerena protiv nikoga, kao i da predstavlja faktor stabilnosti u svetu.

Pregovori na visokom nivou će se nastaviti u proširenom formatu uz učešće delegacija, a na osnovu njihovih rezultata, strane će potpisati zajedničke dokumente.

Kasnije će se komunikacija između lidera nastaviti u neformalnom okruženju, navodi ruska agencija.

Očekuje se da će Putin i Si imati razgovore u četiri oka, uz čaj i šetnju parkom u blizini palate. Zatim, tokom neformalne večere, pregovori će se odvijati u užem formatu, a liderima će se pridružiti i neki članovi delegacija.

(RTS)