Stano: Prištini će mere biti ukinute kada EU odluči, a ne kosovski političari

Peter Stano se na brifingu za novinare osvrnuo i na to što je prošlo godinu dana od usvajanja Deklaracije o nestalim osobama, i naveo da „u ovoj fazi nema vesti, nema napretka“, a da EU i dalje očekuje da će moći da vidi da obe strane napreduju.

„To važi i uopšteno za dijalog, a posebno za ovo konkretno pitanje. Postignute sporazume moraju da prate konkretne akcije i nije EU ta koja nije voljna ili sposobna da preduzme akcije, već su to strane“, rekao je Stano.

Kada je reč o ukidanju mera Prištini, on je podsetio da je EU, kada je uvela mere zbog „stalnih kriznih situacija, jednostranih odluka i eskalacije odnosa“ sa Beogradom, jasno stavila do znanja da je reč o reverzibilnim merama, koje će biti ukinute, kada države članice EU to odluče.

„Kada države članice odluče, a ne kosovski političari, da više nema razloga da ove mere ostanu na snazi, a to se do sada nije desilo“, naglasio je Stano.

On je dodao da su rasprave u toku, da mere još nisu ukinute i da države članice nastavljaju razgovore tim povodom.

„To su unutrašnji procesi. Izbore u četiri opštine (sa srpskom većinom) videli smo kao jedan od elemenata koji je doveo do uvođenja mera, ali je na državama članicama, u skladu sa zaključcima Saveta za opšte poslove iz decembra prošle godine, da preispitaju situaciju i da onda zajedno sa evropskim institucijama odluče da li da ukinu mere ili ne“, rekao je Stano.

Mere uvedene iz niza razloga

Naglasio je i da je EU uvela mere Prištini ne zbog jedne stvari, već niza „pitanja, koraka, odluka i elemenata koji su naveli EU da se odluči na taj veoma težak korak“.

On je objasnio da se ne radi o tome šta je urađeno po jednom pitanju kako bi se ukinule mere niti je „jedna mera uvedena zbog jedne stvari zbog negativnog razvoja događaja“.

„Reč je o celokupnoj situaciji. Želimo da vidimo da se celokupna situacija reši. Obe strane imaju zadatke da to ostvare, ali u slučaju Kosova, predstavnici Kosova su vrlo jasno i više puta obavešteni šta su očekivanja EU. Izbori su bili jedan od elemenata. Možemo da gledamo na koji način su izbori organizovani u drugom pokušaju i šta je navelo srpske političke stranke da bojkotuju ovo drugo ponavljanje izbora“, naveo je Stano.

On je naglasio da su mere uvedene Prištini iz određenih razloga i da, kada države članice odluče da za to više nema razloga, one će doneti odluku i o ukidanju mera, „postepeno ili u potpunosti“.

„Ali to nije povezano samo sa jednim incidentom ili jednim događajem“, napomenuo je Stano.

(RTS)