Ministarstvo i članovi Radne grupe dogovorili da bude omogućen uvid u Jedinstveni birački spisak

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević sastala se u zgradi Vlade Srbije sa predstavnicima Radne grupe za unapređenje izbornog procesa Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine Republike Srbije.

Tema razgovora bila je primena Zakona o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Na sastanku je dogovoreno da će Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave omogućiti uvid u Jedinstveni birački spisak zainteresovanim članovima i zamenicima članova Radne grupe, a da će u narednim danima da se utvrde vremenski termini kada će predstavnici Radne grupe moći da provere da li su izvršene sve tražene promene.

Ovim rešenjem omogućena je implementacija Člana 2 Zakona o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, u skladu sa Odlukom Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

Narodna skupština je 10. maja izgasala dopune Zakona o jedinstvenom biračkom spisku. Glavna promena odnosi se na to da birači koji su promenili prebivalište posle 3. jula 2023. godine neće moći da glasaju na novoj adresi na predstojećim lokalnim i beogradskim izborima.

(RTS)