Protest novinara i snimatelja redakcija na srpskom zbog naloga da se list „Jedinstvo“ iseli iz svojih prostorija

Novinari i snimatelji više redakcija na srpskom jeziku, te rukovodstvo Udruženja novinara Srbije, protestovali su mirno zbog naloga da redakcija Jedinstva napusti prostorije koje koristi  više od 20 godina i koje su pripadale preduzeću „Luks“.

Direktorka Jedinstva – Panorama Rada Komazec istakla je da su se obraćali i međunarodnim organizacijama i institucijama traživši pomoć i rešenje, ističući da su pre 25 godina najpre proterani iz svojih prostorija u Prištini a onda bili primorani da napuste i grad u kome je list počeo da izlazi pre 80 godina.

Ocenila je da je uskraćivanje srpskog naroda na KiM da koristi svoj jezik i pismo kao i pravo na informisanje čin etničkog čišćenja.

„Zaista nemamo alternativno rešenje, naša pokretna i neokretna imovina u Prištini je uzurpirana, mi nemamo kuda, možemo samo pod vedrim nebom da držimo kolegijume“, rekla je Komazecova.

„Uskraćivanje srpskog naroda na KiM da koristi svoj jezik i pismo i pravo na informisanje je čin etničkog čišćenja. Nama, novinarima Jedinstva, koji to doživljavamo drugi put, je izuzetno teško“, dodala je Komazecova.

„Bez ikakve dokumentacije, upravnog postupka, izajšnjavanje nekog organa ili rešenja da Jedinstvo bespravno koristi prostorije uz pretnje specijalnom policijom je ozbiljan incident koji bi trebalo da zabrine sve ljude na KiM, Prištini i Beogradu“, kaže sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović.

Kako je istakao, UNS će svojim, novinarskim kanalima obavestiti Evropsku i Međunarodnu federaciju novinara da se ovaj progon zaustavi.

(RTS)