Domaćini na Rudniku uče engleski

Da savladaju osnove engleskog jezika na kurs dolaze jednom nedeljno. Predviđeno je da za dva i po meseca domaćini koji se bave turizmom nauče najvažnije fraze koje će im olakšati komunikaciju sa gostima.

“Ja sam se prijavio, jest’ da sam malo u godinama, ali smatram da ću nešto da naučim i da ću to da iskoristim kad gosti se pojave ovde ispred naše kuće da možemo da napravimo jedan najmanji neki sporazum i da se lepo razumemo…“, smatra Milivoje Marković vlasnik apartmana na Rudniku.

Gosti su se odavno uverili u čari seoskog i planinskog turizma u rudničko takovskom kraju. Mnogi domaćini imaju višedecenijsko iskustvo i ponudu stalno obogaćuju. Za odmor u prirodnom ambijentu prilagodili su porodične kuće, uredili dvorišta i srdačno dočekuju turiste. Učenjem engleskog unapređuju i uslugu.

“Da bi mogli bolje da se sporazumemo sa gostima koji nam dolaze sa strane, jer mnogo je lepo kad ti gost dođe, a znaš da sa njim popričaš da mu objasniš, da ga uvedeš u kuću i sve ostalo, gde se šta nalazi tako da i oni se obraduju kad vide da mi nešto znamo i onda se lepo dogovaramo o svemu“, navodi Zorica Pantović iz Majdana.

Za projekat turističke organizacije i učenje engleskog jezika u saradnji sa profesorima iz Gornjeg Milanovca javio se veliki broj zainteresovanih vlasnika seoskih domaćinstava koji se bave turizmom.

“Mi planiramo shodno njihovim potrebama da taj kurs unapredimo kako na viši nivo engleskog tako da i isti tečaj organizuju ponovo od septembra za one koji nisu imali priliku da sada budu, sada da učestvuju, zato što je grupa preko 10 – previše za onako koristan rad i učenje“, kaže Nevena Obradović, direktorka Turističke organizacije Gornji Milanovac.

Sve je više domaćina koji svoja vrata otvaraju turistima, pa se na teritoriji opštine Gornji Milanovac iz godine u godinu povećava broj registrovanih objekata. Uz znanje stranog jezika svoje domaćinstvo i ponudu čitavog kraja lakše će predstaviti svim gostima.

(RTS)