Sve više radnika iz inostranstva u Srbiji

Martin je u Novom Sadu dve godine. Za posao u firmi koja se bavi proizvodnjom nameštaja, preporučili su ga prijatelji iz Kube. Poznaje, delimično – kaže, i svoja radnička prava.

„U firmi u kojoj radim, poštuju radno vreme, bezbednost na radu, i propise poput ovih. Zadovoljan sam i osećam se sigurno i zaštićeno jer radim sa profesionalnim timom“, kaže Martin Alajn iz Kube.

Tri građevinske firme iz Šapca, upošljavaju pedesetak Indijaca. Posreduje agencija iz Indije. Poslodavac obezbeđuje smeštaj i hranu za njih i porodice. Plata je redovna, a jednom godišnje dobiju i besplatne karte za let do kuće.

„Oni ovde imaju potpuno ista prava kao naši zaposleni što podrazumeva kompletno zdravstveno osiguranje, otvorene račune u bankama“, kaže Mirjana Pajić, stručni saradnik za pravne poslove iz Šapca.

Uslovima su zadovoljni i radnici. Posebno hvale odnos sa kolegama.

„Aca je moj brat, vodi me u banku, kod lekara a i u kafanu, ljudi su ovde super“, kaže Kamalet Sing iz Indije.

U žiži javnosti pre nekoliko godina bili su vijetnamski radnici iz Zrenjanina koji su se pobunili zbog nehumanih uslova i neisplaćenih zarada. Sindikati tvrde da su njihovi pokušaji da dopru do poslodavaca i zaštite strane radnike često bezuspešni.

„Ovde kod nas u nekim kompanija nemamo prolaz da osnujemo sindikalne organizacije, a možete da zamislite kako je kod tih stranih radnika. S obzirom da smo u prošlo i pretprošloj godini videli da ti radnici rade u nehumanim uslovima, za jako niske zarade, upitno je preko agencija kojih dolaze, uptino je kako će sa nepoznavanjem jezika biti informisani o svojim pravima, dužnostima i obavezama“, navodi Vladimir Gvozdenović iz Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština.

Rad na crno i ucene, najveći su problemi u praksi, tvrde pravnici. Izmenom zakona biće skraćena procedura, neće biti duple papirologije, a olakšana je identifikacija radnika i zaštita njihovih prava.

“Izmenama ovog zakona je došlo do toga da su inspekcijski organi direktno ovlašćeni da kontrolišu primenu ovog zakona, što ranijim zakonom nisu bili – jer su smatrali da se zakon o radu ne primenjuje na strance”, objašnjava advokat Marko Jokić.

Ranije odredbe zakona predviđale su da prekidom radnog odnosa prestaje da važi i boravišna dozvola, zbog čega je bilo slučajeva da se poslodavac posluži ucenom. Izmenama zakona, sada radnici iz inostranstva imaju 30 dana da aplicira za posao u drugoj firmi

(RTS)