Glasanje za gradonačelnika i gradske odbornike Londona – test pred opšte izbore

Gradonačelnik Sadik Kan optužen je da je podelio Londonce, da odluke donosi nedemokratski i da lažira gradske statistike. Odgovoran je za najskuplji i najsporiji gradski saobraćaj u Evropi sa prosečnom brzinom od samo sedamnaest kilometara na sat. 

Međutim, ni jedan od protivkandidata ne izdvaja se kao takmac nepopularnom gradonačelniku.

Čak dvanaest kandidata pokušava da uskrati Sadiku Kanu treći uzastopni mandat ovde u gradskoj kući. Samo jedan kandidat za to ima kakve-takve male šanse. To je konzervativka Suzan Hol.

„Obećanjima nikad kraja. Pogledajte gde smo posle osam godina. Sadik samo izbacuje statističke podatke. Čim neko pokuša da ih prouči i analizira, on izbaci novi niz brojeva. Niko ti više ne veruje, jer nikada ništa ne ispuniš“, poručuje Kanu kandidatkinja konzervativaca za gradonačelnicu Londona Suzan Hol.

Kan uzvraća optužbama za ekstremno-desne stavove i islamofobiju.

„Vodio sam kampanje tokom tri glasanja za parlament. Ovo mi je treće glasanje za gradonačelnika. Kandidatkinja torijevaca je najopasniji kandidat do sada“, upozorava gradonačelnik Londona Sadik Kan.

Holova tu optužnu naziva „nečuvenom“.

Četiri vodeća kandidata oštro su suočila tokom dve debate.

U zemlji bez ličnih karata, građani prvi put na birališta nose dokumente sa fotografijom.

Zato se očekuje niži odziv. Iako Kana podržava manjina građana, on i dalje ima dvocifrenu prednost nad Holovom.

Ispitivanja YouGova gradonačelniku daju prednost od čak 22 odsto, dok ga najnegativnije istraživanje stavlja 13 procenta ispred Suzan Hol.

Svi se slažu da će odlučiti predgrađa, ali se očekuje da će kandidati liberaldemokrata Rob Bleki i Zelenih Zoi Gebet oduzeti torijevcima dovoljno glasova da Kanu omoguće udobnu fotelju gradonačelnika još četiri godine.

„Pre neki dan sam dobio pismo od konzervativaca, koji priznaju da ne mogu da pobede u Londonu. Nisu čak ni zatražili da glasamo za konzervativce“, kaže kandidat liberal-demokrata za gradonačelnika Rob Bleki.

Kanova policija

Učestale propalestinske demonstracije podelile su Londonce. Čuju se brojne kritike na račun popustljivosti snaga reda prema demonstrantima.

Mnogi ih zovu Kanovom policijom. Stopa kriminala u Londonu je rekordna, a poverenje u policiju na najnižoj tački.

Vlada epidemija napada noževima. U napadu mačetom pre dva dana ubijen je četrnaestogodišnji dečak, a ranjena dva policajca.

Sadik Kan uhvaćen je u laži da je sa ulica sklonio više beskućnika nego Boris Džonson.

Kan je nezadrživi priliv beskućnika uporedio da živom pokretnom trakom, na šta ga je kandidatkinja Zelenih za gradonačelnicu Londona Zoi Gebet podsetila da je reč o ljudima, koji „se zlopate“.

Paprene nekretnine

Najskuplji stan u Londonu upravo se prodaje za dvesta miliona funti. Prosečna kirija premašuje dve i po hiljade funti mesečno. Mnogo se gradi, ali socijalnih stanova jedva da ima.

Kandidat liberal-demokrata za gradonačelnika Rob Bleki smatra da je stanbena politika ključna, jer nedostatak stanova diže kirije i cenu hipoteka.

Kandidatkinja konzervativaca za gradonačelnicu Londona Suzan Hol podseća da je Sadik Kan podigao opštinske poreze za sedamdeset odsto.

Zeleno, ali po koju cenu?

London je jedan od najzelenijih gradova na svetu. Međutim, većina građana protivi se čedu Sadika Kana – nedavnom proširenju zone minimalne emisije izduvnih gasova na predgrađa.

Čak i Zeleni su protiv, ali žele da ceo centar za četiri godine postane pešačka zona.

„Mnoga rešenja za klimatske promene ujedno smanjuju troškove života. Ako izolujemo stanove, smanjujemo račune, ali i ispuštanje štetnih gasova. Isto postižemo ako uložimo u javni saobraćaj i navedemo ljude da ne voze automobile. To je liderstvo u službi klime““, ističe kandidatkinja Zelenih za gradonačelnicu Londona Zoi Gebet.

Politička scena u Britaniji pomno prati izbore za gradonačelnika Londona, jer su oni svojevrsan lakmus test pred opšte izbore, koji se očekuju do kraja godine – po svoj prilici nešto posle izbora za predsednika Sjedinjenih Država.

(RTS)