Dan Evrope u Beogradu – srce od cveća za stradale u zločinima

Povodom Dana Evrope, ministarka Miščević, ambasador Evropske unije Emanuele Žiofre i ambasadorka Švedske Anika Ben David odali su počast nastradalima u prošlonedeljnim tragičnim događajima u Srbiji. 

Oni će zajedno sa ambasadorima zemalja članica EU u Srbiji otkriti cvetnu instalaciju u obliku srca na Kalemegdanu, koja predstavlja EU i Srbiju, koje su zajedno odale počast žrtvama i izraz solidarnosti prema porodicama i prijateljima žrtava na Dan Evrope.

Tom prilikom Miščević je rekla da je maj uvek bio prilika za podsećanje na Dan pobede nad fašizmom i na razvoj evropske integracije, kao i prilika da se podsetimo na velike i važne citate koji su vezani za ovaj dan.

„Nažalost danas nemam citat za vas, jer je danas jako teško. Danas je važna solidarnost i podrška koju ovde na Kalemegdanu i u ovoj divnoj poseti svih ambasadora država članica EU, i u cveću koje će biti podeljeno bolnicama, školama i raznim institucijama, da bi svi oni koji su danas ovde odneli kući da se podsete, ne samo 9. maja nego i ovog tužnog 9. maja“, rekla je Miščević.

Žiofre: Pravi trenutak da se pošalje poruka solidarnosti

Ambasador Evropske unije Emanuele Žiofre je izjavio da nema proslava jer Srbija žali zbog gubitka svoje dece koja su stradala na izuzetno nasilan način i da zato sa ministarkom Miščević i ambasadorima država članica postavlja simbol, tepih od cveća u obliku srca koji je u bojama Srbije i zastave EU.

„To je naša poruka podrške, solidarnosti i ljubavi prema Srbiji i da smo uz Srbiju u ovim teškim trenucima“, poručio je Žiofre.

Prema njegovim rečima, Dan Evrope je pravi trenutak da se pošalje poruka solidarnosti jer je solidarnost u srcu evropskog projekta.

(RTS)