Zbog bahatih turista Japanci grade barijeru da blokiraju pogled na planinu Fudži

Podizanje ogromne mreže dva i po metra visoke i 20 metara dugačke, počeće početkom naredne nedelje.

„Žalosno je što moramo ovo da uradimo, jer neki turisti ne mogu da poštuju pravila, ostavljaju đubre za sobom i ignorišu saobraćajne propise“, rekao je zvaničnik grada Fudžikavagučiko.

Ovo je tek jedna u nizu mera koju su japanske vlasti donele u borbi protiv bahatih turista. Pre ovoga, stanovnici Kjotoa zabranili su posetiocima da se kreću malim privatnim ulicama u predgrađu gejši u tom gradu.

Svake godine sve više stranih turista posećuje Japan, a samo u martu je došlo više od tri miliona ljudi.

Fudži, najviša planina u Japanu, može da se fotografiše sa brojnih vidikovaca u gradu Fudžikavagučiko. Jedan od vidikovaca, međutim, pored prodavnice „Loson“, kojih ima samo u Japanu, posebno je popularan i turisti često preplavljuju trotoar pored prodavnice.

Nakon što brojni znakovi i upozorenja stražara nisu urodila plodom, gradić u regionu Jamanaši odlučio se za veliku barijeru.

Mreža bi trebalo da odvrati turiste od okupljanja na tom mestu, a osim prodavnice će zaštititi i obližnju stomatološku ordinaciju na čijem parkingu turisti parkiraju bez dozvole, a čak se i penju na krov kako bi napravili savršenu fotografiju.

(RTS)