Dan za glasanje u Severnoj Makedoniji – biraju se predsednik države i novi saziv parlamenta

Biračka mesta u Severnoj Makedoniji otvaraju se u 7 sati, a građani će moći da glasaju do 19 časova.

Budući da se u istom danu održava drugi krug izbora za novog predsednika države, kao i parlamentarni izbori, građani mogu samo jednom da izađu na biračko mesto i da odmah glasaju i na jednim i na drugim izborima.

Pravo glasa na predsedničkim izborima ima 1.814.317 birača, dok na parlamentarnim izborima pravo glasa ima 1.815.350 birača – 1.033 više u odnosu na drugi krugi krug predsedničkih izbora.

Kako prenose skopski mediji, do razlike u broju birača za drugi krug predsedničkih i parlamentarnih izbora došlo je uglavnom zbog stečenog punoletstva.

Glasanje se odvija u šest izbornih jedinica, a neke od koalicija i partija imaju liste samo za određene izborne jedinice. Na izborima je 1.755 kandidata, od kojih su 1.002 muškarca i 753 žene.

Teritorija Republike Severne Makedonije podeljena je na šest izbornih jedinica i u svakoj se bira po 20 poslanika, dok se tri poslanika bira po proporcionalnom modelu u jednoj izbornoj jedinici koja obuhvata Evropu, Afriku, Severnu i Južnu Ameriku, Australiju i Aziju.

Na ovim izborima nema glasanja u dijaspori, pa će broj poslanika koji će biti izabrani biti 120.

(RTS)