Policija u Austriji uhapsila devojčicu iz Crne Gore osumnjičenu da je planirala teroristički napad

Kako se navodi u saopštenju, kod tinejdžerke je pronađen propagandni materijal Islamske države, uključujući brojne snimke pogubljenja, kao i nož i sekiru, prenosi portal “Prese“.

Istražitelji su ušli u trag 14-godišnjakinji praćenjem njenih razgovora i aktivnosti na društvenim mrežama, dodaje se u saopštenju. 

Napad je bio usmeren na „nevernike“, a Jakominiplac u Gracu, jedan od najvećih trgova u gradu, trebalo je da bude mesto zločina.

Tokom ispitivanja u prisustvu zakonskog staratelja i branioca, 14-godišnjakinja nije priznala delo za koje se sumnjiči, a na predlog tužilaštva, sud joj je odredio pritvor zbog opasnosti od ponavljanja i prikrivanja krivičnog dela.

Policija je upozorila da izveštaji iz proteklih nekoliko godina pokazuju jasan trend radikalizacije u i preko digitalnog prostora.

„Visok status IS među mladom generacijom zasniva se pre svega na raznovrsnosti i kvalitetu propagandnog sadržaja dostupnog na mreži, koji ima jaku privlačnost za tinejdžere i mlade“, dodaje se u saopštenju.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner rekao je da Kancelarija za zaštitu ustava preduzima dosledne mere protiv svih oblika ekstremizma.

(RTS)