„Brejk“ Fenera u Monaku – Kalates odveo turski tim na fajnal-for

Ko god da je pobedio, srpska košarka ima svog predstavnika. Biće to Marko Gudurić sa Fenerbahčeom, a Saša Obradović je završio kao poražen.

Fenerbahče je postao prvi tim u istoriji Evrolige koji je kao gost uspeo da slavi u odlučujućem meču i ode na fajnal-for.

Domaći tim prelazi u rezultatski plus sredinom prve deonice i sve do kraja treće treće deonice utakmica prolazi u znaku njihovih uspona i padova. Monako bi stekao prednost od dva poseda, do maksimalnih plus osam (40:32), ali bi se Fener konstantno vraća i pretio. 

U poslednjim minutima trećeg perioda je Tarik Biberović svojeručno načinio preokret za prednost Fenera 56:55 posle 30 minuta igre, ubavivši osam poena zaredom, od čega dve trojke.

Nastavila se ravnopravna i neizvesna borba u poslednjoj deonici sa Fenerbahčeom u poziciji blage prednosti. Posle trojke Marka Gudurića za 67:63 na 2:14 do kraja, uzvraćaju Majk Džejms i Eli Okobo koševima za minimalnu prednost domaćina.

Posle tajm-auta Šarunasa Jasikevičijusa se kreira napad iz kog Skoti Vilbekin ubacuje trojku. Hitro mu odgovara Okobo košem sa polu-distance  za 70:70.

U poslednjem napadu Fenera u regularnom delu meča, Vilbekin petlja, solira i prodaje loptu u ruke rivalima. Eli Okobo je preuzeo odgovornost, uputio šut za tri upravo preko Vilbekina, mada je mogao da nađe i bolje rešenje s obzirom na egal, i nije pogodio. Ušlo se u dodatni period.

Na 20 sekundi do kraja Gudurić pronalazi potpuno samog Kalatesa na trojci i iskusni Grk koristi priliku da pogodi za 80:79. Kalates se pokazao kao čovek odluke i na drugoj strani, jer je njegova izbijena lopta dovela do velike borbe za loptu i „mrtve lopte“ na 2,5 sekundi do kraja. Dialo je uspeo da nadskoči Papajanisa, ali je lopta završila u rukama Vilbekina.

Rival Fenerbahčeu u polufinalu u Berlinu će biti Panatinaikos. Real čeka boljeg iz duela Olimpijakosa i Barselone.

(RTS)