Proslavljeni košarkaški stručnjak i trener Milivoje Karalejić otišao u legendu

Milivoje Karalejić je jedini trener uz Svetislava Pešića, sa kojim je dugo godina sarađivao, ima osvojene sve medalje i trofeje od kadeta do seniora na Evropskim i Svetskim prvenstvima.

Kroz njegove treninge prošla je plejada vrhunskih igrača Jugoslavije počev od Delibašića, Radovanovića, Ćosića, Kićanovića, preko Divca, Kukoča, Rađe, Ilića, Đorđevića, Pecarskog, pa do Bodiroge, Jarića, Rakočevića, Stojakovića, Gurovića…

Uz decenijsku karijeru profesora na Fakultetu za fizičku kulturu u Sarajevu i Beogradu, bio je dugogodišnji trener desetak domaćih i stranih košarkaških klubova sa kojima je osvajao brojne titule i trofeje.

Sa KK „ALBA” Berlin tokom sezona 1993-1999 osvajao je pet titula prvaka Nemačke, 4 Kupa Nemačke i Kup Radivoja Koraća 1995. Sa KK Partizanom1999 osvaja Kup Jugoslavije. A sa KK Barselonom od 2002 do 2004 je bio prvak Evrope, dva puta prvak Španije i osvajač Kupa Kralja Španije.
Sa košarkaškom reprezentacijom Jugoslavije bo je prvak Evrope u Istanbulu 2001. i prvak sveta u Indianapolisu 2002. godine.

Prof. Karalejić je objavio preko 20 naučnih radova i mnoštvo stručnih knjiga iz oblasti košarke, a dobitnik je Nagrade za doprinos i razvoj košarke u Srbiji 2023. godine.

(RTS)