Plenković potvrdio dogovor sa Domovinskim pokretom o formiranju većine i vlade

„Postigli smo dogovor o strukturi vlade. Tri resora idu Domovinskom pokretu. Osnovaćemo novo ministarstvo – Ministarstvo demografije. To je ključno pitanje i zato smo prvi na nivou EU koji uvode takvo ministarstvo“, rekao je za zagrebačku N1 Andrej Plenković, kome će to biti treći mandat na čelu izvršne vlasti.

Plenković je naveo da je drugi resor Ministarstvo poljoprivrede, budući da je DP mahom baziran u Slavoniji, a treći resor je Ministarstvo privrede.

Član vlade koji bude zadužen za resor demografije biće i potpredsednik nove vlade.

„Ova naša vlada imaće više ministarstava nego pre“, rekao je Plenković i najavio skupljanje potpisa koje će odneti predsedniku Repubike Zoranu Milanoviću.

Na pitanje da li će lično odneti Milanoviću potpise i zatražiti mandat, Plenković je rekao da o tome nisu razmišljali i da je reč o tehničkom pitanju.

Tvrdi da vlada neće menjati svoju politiku, kao ni politiku prema manjinama. Odbacio je da je postizborna koalicija sa Domovinskim pokretom „korak nazad“ za HDZ.

Na pitanje ko će od manjinskih poslanika potpisati, Plenković je rekao da se još nisu dogovorili, ali će ih biti dovoljno. Još nisu rasporedili resore, ali će jedan poslanik Domovinskog pokreta biti potpredsednik vlade, a jedan potpredsednik parlamenta, kao i jedan poslanik manjina.

Upitan kako sad vidi odnos sa SDSS-om, kaže: „Mislim da smo napravili ogromne iskorake, možda smo pogrešili što to nismo dovoljno dobro tumačili. Napravili smo ogromne iskorake. Ovo nije korak unatrag. Boris Milošević je postao potpredsednik vlade 2020. godine, pre toga je bio u Kninu na godišnjici Oluje. Anja Šimpraga je bila samnom u Škabrnji. Nije slučajno Žigmanov postao prvi put ministar u vladi Srbiji. Kad je reč o manjinskim pravima naši su uspesi itekako vidljivi, ali nisu dovoljno opevani“, ocenio je Plenković.

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac rekao je ranije danas da će tri poslanika te stranke podržati vladu Plenkovića, ali neće dati potpis i neće biti deo vlade.

Formiranje vlade HDZ i Domovinskog pokreta, inače, izazvalo je niz negativnih reagovanja predstavnika stranaka i analitičara koji smatraju da će to biti „najdesnija“ vlada od osamostaljenja Hrvatske, vraćanje HDZ u 1941., veliki poraz lični i moralni za Plenkovića.…

(RTS)