„Od srca do ruku“, izložba koja razotkriva prepoznatljivost modnog brenda „Dolče i Gabana“

Domeniko Dolče i Stefano Gabana upoznali su se u Milanu ranih osamdesetih, a nakon toga su, 1985. godine, pokrenuli dizajnerski konsultantski studio, a potom i sopstveni brend.

Njihov identitet se ne zasniva na modnoj prestonici Milanu koja je rodni grad Stefana Gabane već na tradiciji ostrva Sicilija sa koga potiče Domeniko Dolče po čemu su se izdvojili od ostalih luksuznih rivala.

U milanskom kraljevskom zdanju Palazzo Reale, koje je izdvojilo nekoliko soba za izložbu, može da se vidi eksplozija boja, šara i otisaka sicilijanske majoličke keramike, jarko obojenih kočija koje krase zidove, podove i nabore haljine.

Rasprostranjena na nekoliko spratova u milanskoj palati, Od srca do ruku: Dolče i Gabana prva je izložba posvećena jednom od najuspešnijih modnih partnerstava.

„Izložba je lepo putovanje kroz svet Dolčea i Gabane. Kroz izložbu ćete proći kroz njihov rad koji se zasniva na potrazi za lepotom i savršenstvom. Saradnja sa modnim majstorima i zanatlijama, krojačima, ženama koje vezu i svima koji posvećuju svoj život stvaranju onoga što su Dolče i Gabana zamislili, vidi se kroz ove ukrase“, kaže Florens Miler, kustos izložbe.

Koncept na kojem se izložba zasniva je izjava ljubavi prema italijanskoj kulturi, izvor inspiracije i muza koja stoji iza duha brenda. Zanatsko umeće je izloženo u realnom vremenu u pop-ap radionici, gde krojači, krojačice i zanatlije rade svaki dan u prostoru koji predstavlja do detalja prave laboratorije ove modne kuće.

„Izložba se fokusira na važne teme na kojima stilisti rade godinama, i dodiruje mnoge elemente poput istorije umetnosti, skulpture, slikarstva, arhitekture, opere, plesa, ali i bioskopa i muzike. Svet inspiracije dvojice dizajnera bogat je i zasnovan na istoriji italijanske umetnosti i kulture“, objašnjava Milerova.

Na otvaranju izložbe u Milanu pojavile su se mnoge svetske zvezde preko Helen Miren, Naomi Kambl, Demi Mur koje su građani Milana i turisti mogli uživo da vide na trgu Pjaca Duomo gde se nalazi sam ulaz u Palazzo Reale.

Milano je prvi grad iz koga kreće izložba koja odaje počast i drugim italijanskim tradicijama, od crkvenih mozaika do opere, prikazujući ono što brend „Dolče i Gabana“ čini tako prepoznatljivim u svetu.

(RTS)