Japanskom kompanijom „Juniklo“ uskoro će dominirati stranci

Japanska korporacija „Fast ritejling“, koja u svom sastavu ima kompaniju „Juniklo“, planira da ubrza zapošljavanje stranih kadrova i do fiskalne 2030. godine stvori situaciju u kojoj će 80 posto radnika sa zvanjem menadžera i 40 procenata funkcionera na direktorskim pozicijama biti stranci.

To je deo šire strategije za brzo širenje poslovanja u inostranstvu i kulturološko prilagođavanje zemljama domaćinima.

„Juniklo“ je preduzeće koje je rad započelo kao lokalni lanac prodavnica izuzetno jeftine odeće za najšire društvene slojeve u Japanu i, vremenom, zahvaljujući velikim ulaganjima u reklamu i dizajn, izraslo u svetski poznati brend koji ima sopstvene originalne proizvode, mnoštvo butika u inostranstvu i predvodi Japan i Aziju u kada je u pitanju urbana moda za mlade.

Taj proces internacionalizacije i brendiranja svojim imenom i likom pomogao je i srpski teniser Novak Đoković u periodu od 2012. do 2017, kada je nosio liniju sportske odeće koju je dizajnirao „Juniklo“.

„Juniklo“ je prošle godine po prvi put ostvario veće prihode u inostranstvu nego kod kuće, pa grupa „Fast ritejling“ sada namerava da intenzivira internacionalizaciju, naročito kroz jačanje prisustva „Junikla“ u zemljama s velikim tržištem, kao što su Kina, Indija i Vijetnam. 

(RTS)