Počeo Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu – šta nudi Srbija na sve zahtevnijem tržištu hrane

Evropska unija je naveće tržište za izvoz srpskih prehrambeno-poljoprivrednih proizvoda, a sektor agrara je najusaglašenija oblast dve strane. O privrednom ali i političkom značaju govori to što su sastanku sa komesarom pored srpskog premijera i ministra poljoprivrede prisustvovale još tri članice vlade – ministarke za evropske integracije, za privredu i za nauku.

Nakon sastanka je rečeno da dve strane konačno razumele kako da se bolje iskoriste sredstva koja je EU opredelila za ruralni razvoj Srbije. Ipard programom EU opredelila je 460 miliona evra.

„Molio sam EU partnere da nam što pre daju okvirni finansijski izveštaj kako bi Ipard 3 mogao da se aktivira kako bi srpski farmeri bili konkurentniji i imali bolje zasade, setve, bolju opremu, imali što više grla stoke i bili konkurentniji“, kaže premijer Miloš Vučević.

Proizvodnja hrane nema samo privredni već i bezbednosni značaj za državu, a to smo najbolje videli u vreme korone saglasni su srpski premijer i evropski komesar. Sajamsko partnerstvo vide kao snažan signal za unapređenje saradnje u oblasti agrara.

„Poljoprivreda nije samo ekonomija ona je i deo kulture. Razmena poljoprivrednim proizvodima je važna zbog naše prehrambene bezbednosti. Cilj sajma je da pospešimo trgovinu i saradnju između agro-kompanija. Zahvaljujem se srpskim poljoprivrednicima koji su dali doprinos u prehrambenoj sigurnosti tokom teških vremena. Srbija nije član EU, ali je deo evropskog društva. Srpski poljoprivrednik je evropski poljoprivrednik“, naglasio je evropski komesar za poljoprivredu Janoš Vojčehovski.

A za njegov bolji položaj potrebne su nove investicije u preradu i nastavak digitalizacije, smatra novi ministar poljoprivrede.

Kaže da je srpskom agraru potreban svaki proizvođač bez obzira na njegovu ekonomsku veličinu. Da će raditi na njihovom dijalogu sa privredom, komorom i državom, da će razgovarati sa svima.

„Ponekad veliki moraju da se stave u cipele malih, kao što mali poljoprivredni proizvođači moraju da razumeju da za našu državu i budžet bitno da imamo i velike kompanije koje mogu da se probiju na evropsko i svetsko tržište koje je sve zahtevnije“, rekao je ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović.

O tome kako iskoristiti evropska sredstva poljoprivrednici će moći da se informišu na nekom od brojnih sajamskih panela. Ipak najveći broj njih na sajam je došlo da nešto kupi.

Mnogi dolaze iz godine u godinu, a ima i onih koji su na sajmu prvi put. Ističu značaj inovacija i digitalizaciju za poljoprivredu.

Srbija u Evropsku uniju izveze 49 odsto hrane koju proizvede. Dominiraju primarni poljoprivredni proizvodi, a cilj je da proizvedemo i na jedno od najbogatijih svetskih tržišta izvezemo više organskih i proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom.

(RTS)