Ko radi, a ko spaja predstojeće praznike?

Zaposleni u državnim ustanovama neće raditi do 6. maja kao i radnici u prosveti koji su na prolećnom raspustu od 29. aprila i imaju dva dana odmora više. Na šestodnevnom mini odmoru su i zaposleni u privatnom sektoru. Najveći privatni poslodavac u Srbiji, kompanija Leoni na mini odmor poslaće svih 12500 radnika u Kraljevu i 3 fabrike u Srbiji. Mnogi se raduju predstojećem odmoru i praznicima.

“Spojiću praznike. Imaću 7 slobodnih dana pošto radim u državnoj instituciji, Istorijskom arhivu u Kraljevu. Tako da, spojiću sigurno i verujem da ću negde uspeti da odem”, kaže jedan sugrađanin..

“Već sam odmorila tako ću ja odraditi umesto koleginica koje će da praznuju taj 1. maj i uskršnji praznik”, kaže sugrađanka.

Državne apoteke će raditi tokom svih prazničnih dana. Benzinske pumpe na putevima prvog i drugog reda rade ionako 24 sata svakog dana, a za praznike u gradovima i naseljima najmanje od 6 do 20 časova. Dežuraće i pošte iako se isplata penzija pomera za 7 maj. Tržni centri i prodavnice imaće izmenjen ražim rada tokom praznika.

Većina trgovinskih radnji sa pretežno prehrambenom robom i asortimanom 1. i 2. maja radiće skraćeno radno vreme od 7 do 12 časova. U subotu će radnje biti otvorene do 18 časova a u nedelju 5. maja većina lokala, radnji i trgovina u Kraljevu neće raditi.

To se ne odnosi na pijace koje će raditi svakog dana.

“Radimo. Radimo i petak i nedelju i sve dane radimo. Ne može. Pa mora, roba propada ako ne radimo”, kaže jedan prodavac.

Za praznike neće biti izmena u redu letenja sa Aerodroma Morava. Letovi za Istanbul su utorkom i subotom, sa polaskom u 9, 30 i povratkom istog dana u 14,30.

(RTS)