Novi Sad: 91. Međunarodni sajam poljoprivrede obara rekorde posećenosti

Mnogi su na sajmu kako bi obnovili već dotrajalu mehanizaciju.

“Više godina dolazim da obiđem, da vidim savremene mašine i tako. Ali nešto sam i kupio, ranije sam kupio i traktor”, kaže Martin Valovaz, ratar iz Kovačice.

Željko Obradović, ratar iz sela Smoljanica dodaje: „Hteli smo da dođemo da pogledamo malo šta ima inovatino od tehnike i to, mada to je samo pusta želja, možemo samo da vidimo, tako da je pitanje koliko ćemo to moći da kupimo”.

Nakon nekoliko godina razvoja i proizvodnje, izložen je i domaći traktor iz Bačke Palanke. Svi bi da probaju i vide kako izglega autentična mašina, sastavljena većinom od srpskih delova.

“Oduševljeni smo, ali i poljoprivrednici koji su jedva dočekali da vide na ovom sajmu domaći traktor. Zapravo, traktori su odvukli svu slavu ovoga sajma, jer mi smo doterali još i 42 priključne mašine i najteži zadatak nas kao prodaje je da napravimo akcenat i na priključcima, jer zapravo svi idu kod traktora”, navodi Radovan Komad, proizvođač traktora iz Bačke Palanke.

Nedaleko od Soldatovićevih konja, prepoznatiljive skulpture i simobola sajma, oni pravi, takmiče se lepotom i snagom. Ovaj par Belgijske rase ima zajedno više od 1800 kilograma. U drugom delu, rogati teškaši. Bik Robi iz Pačira, zasenio je ove godine i višestruko nagrađivane šampione Radenka Jeremića.

“Ima 1620 kilograma, star je tri meseca i četiri godine. Od malena se izdvajao dosta, najveći je bio i najlepši, tako da smo njega izabrali”, rekao je Dejan Takač, iz Pačira.

U prostoru EU, mogle se su čuti i važne informacije i procesu proivodnje hrane, pristupnim fondovima, odnosno dugoj saradnji zemlje partnera i Srbije, koja predstavlja i deo procesa proširenja.

Emanuel Žiofre, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji rekao je da žele da farmeri iz Srbije postanu Evropski farmeri. „Za to im je potrebna naša podrška, zato smo kroz program IPARD 2 opredelili 175 miliona evra bespovratnih sredstava, a IPARD 3 programom, koji se realizuje od 2021. do 2027. godine, obezbedili smo donaciju od 288 miliona evra.

Domaćini kažu da se posetom i brojem izlagača, Sajam vraća u svoje najbolje dane.

„Preko 20 hljada posetilaca je juče posetilo Novosadski sajam, što je jedno 30-40 odsto više nego prošle godine, u subotu je isto bilo 30-40 odsto više nego prošle godine. Na 20.000 metara kvadratnih je mehanizacija. Nacionalna izložba stoke je nikad bolja, komisija ima strahovitih problema da odluči ko je najbolja, jer su uzgajivači izneli najbolja grla koja imaju u svom dvorištu“, naglašava Nikola Lovrić, direktor Novosadksog sajma.

Sajam traje do četvrtka, kada će biti proglašeni i sajamski šampioni. Porodični dan je tradicionalno sreda, kada uz jednu ulaznicu, ponudu sajma može pogledati cela porodica.

 

(RTS)