Šta krije vodena pećina u ariljskom kraju

Bistra planinska rečica Panjica usekla je kanjon među stenama i šumama. Na prostoru dugom tek oko kilometar smestilo se pravo blago gotovo netaknute prirode. I oni koji su tu često rado iznova dolaze.

“Dva prelepa vodopada, ovaj jedan koji vidimo i drugi koji je malo sakriven, Vodena pećina. Iznad su dve pećine – Rastovača i Hajdučka pećina. Prelep kraj i kad god dolazimo uvek srećemo turiste koji dolaze iz zemlje i inostranstva”, navodi Miroslav Vranić, iz Planinarskog društva „Sunčanica“ u Arilju.

Među gostima su ipak najčešći planinari koji ne kriju oduševljenje.

Iso Planić, predsednik Planinarskog saveza Srbije ističe: “Na ovim okolnim visovima sam bio puno puta, ali u kanjonu Panjice sam prvi put i oduševljen sam – kao prvo priroda, reka je čista, priroda je predivna”.

“Među mnogim planinama koje sam prošao, prošao sam dosta toga, ovo je nešto što je malo neobično i mnogo mi se sviđa”, rekao je Gavrilo Mile Princip, iz Bosanskog Grahova.

Vodena pećina s okolinom je ariljski biser prirode na koji se tek računa u turističkom smislu.

“Pećina je nedovoljno istražena. Na osnovu dosadašnjih saznanja i speleoloških istraživanja može se zaključiti da postoji podzemna dvorana sa jezerom. To potvrđuje i činjenica da je pećina bogata podzemnim vodama, izdašnim tokom cele godine”, naglašava Slavica Jovašević, iz TO Arilje.

O stazama kraj Panjice sada najviše brinu ariljski planinari, a za kretanje po kanjonu treba i spretnosti i kondicije.

(RTS)