Kina nema boljeg prijatelja od Srbije u Evropi – saradnja kroz brojne projekte uz međusobno poštovanje

U savremenim geopolitičkim odnosima postoji samo interes, a iskreni prijatelji su retkost – čulo se na skupu u Beogradu.

Direktor Instituta za međunarodnu politiku i privredu prof. dr Branislav Đorđević kaže da je Srbija sa zadovoljstvom prihvatila da bude deo Inicijative „Pojas i put“ i da vremenom razvija taj odnos sa Narodnom Republikom Kinom.

„Danas bismo to mogli da opišemo rečenicom ‘čelično strateško partnerstvo’. Uveravam naše prijatelje iz Kine, ono što redovno govorim i što je istina, a to je da Kina u Evropi nema boljeg prijatelja od Srbije“, rekao je Đorđević.

Druga poseta kineskog predsednika Srbiji za osam godina

Poseta kineskog predsednika Si Đinpiga 7. maja je druga njegova poseta Srbiji za osam godina i rezultat je dobrih odnosa koje karakteriše veliko poštovanje i saradnja u obostranom interesu, posebno u infrastrukturi, trgovini, naučnim istraživanjima, zdravstvu i drugim oblastima.

Predsednik Sinhua instituta Liu Gang navodi da je ovo put za rešavanje ekonomskih izazova i dostizanje ciljeva koje su Ujedinjene nacije postavile da se dostignu do 2030.

Projekat „Čista Srbija“, u kojem učestvuju kineske kompanije, obuhvata izgradnju kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje voda, a trenutno se radi na razvoju srpsko-kineskog industrijskog parka.

„Pojas i put“

Zamenica direktora Instituta za međunarodnu politiku i privredu Ivona Lađevac ističe da je „Inicijativa pojas i put“ uticala na modernizaciju, i u Srbiji i u Kini, i povezivanje Srbije kroz tu inicijativu sa susedima, kao što je izgradnja železničke pruge do Budimpešte i brze saobraćajnice.

„Pored toga, olakšan je transfer tehnologije i deljenje znanja, posebno u telekomunikacijama i obnovljivoj energiji“, prenela je Lađevac.

Od predstavljanja incijative „Pojas i put“, 2013. sve više zemalja se uključivalo, da bi u jednom trenutku taj broj dostigao 150 država ili tri četvrtine svetske populacije.

Robna razmena Kine i zemalja koje učestvuju u Inicijativi za deset godina je premašila 19 milijardi dolara. Srbija i Kina su prošle godine razmenile robu i usluge za više od šest milijardi dolara.

(RTS)