Otvoren Međunarodni sajam tehnike i tehničkih događaja

Osim zanimljivih noviteta u oblasti elektroenergetike, elektronike, telekomunikacija, procesne tehnike, brodogradnje, saobraćaja, klimatizacije, grejanja, hlađenja, logistike, materijala i opreme za profesionalne i u naučne svrhe, sajam tehnike i tehničkih dostignuća prate različiti paneli, diskusije, predavanja.

U okviru 66. Međunarodnog sajma, biće izložbena postavka pod nazivom „Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve – Zakorači u održivu budućnost“ – koja predstavilja najnovije inovacije koje je razvila naučno istraživačka zajednica u Srbiji.

Posetioci mogu da vide i izložbeni deo zemlje partnera, Narodne Republike Kine. Upravo zato je pored resorne ministarke, Jelene Begović, na otvaranju sajma govorio i zamenik kineskog ministra nauke i tehnologije Čen Đa Čang.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović rekla je da Srbija ima bogatu tradiciju i istoriju u oblasti nauke i tehnologije.

„Naša kvalifikovana radna snaga, naši brojni talentovani pojedinci dopšrinose tome da naša zemlja postane centar za inovacije, centar kreacije i centar nastanka novih tehnologija što smo želeli i da prikažemo na ovoj postavci. Odlučni smo da nastavimo saradnju između nauke i privrede stvarajući tako još bolje uslove za ekonomski rast i društveni razvoj naše zemlje“, kaže ministarka.

Zamenik ministra nauke i tehnologije NR Kine Čen Đečang kaže da istorija potvrđuje da su nauka i inovacije moć budućnosti i one su u vrhu determinisane budućnosti svih zemalja.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić kaže da istorija dokazuje da su nauka i tehnologija ključne za nacionalni prosperitet, a inovacije su duša nacionalnog napretka.

„Nova faza naučne i tehnološke revolucije dobija na zamajcu, nauka i inovacije sada oblikuju način proizvodnje i našeg života i znatno utiče na promene u sferi ekonomske i političke moći. To takođe određuje budućnost svih zemalja,“ kaže Brnabićeva.

Do petka, Beogradski sajam, otvoren je od 10-18 časova za sve zainteresovane, karta je 500 dinara, sajam tehnike, mesto poslovnih susreta, razmene poslovnih ideja i iskustava i promocije inovacija i novih tehnologija.

(RTS)