Zašto svi strahuju od nuklearnog rata zbog napada na Isfahan

Iranski grad Isfahan, čije šire područje je pogođeno u navodnom izraelskom napadu, glavni je grad provincije Isfahan i sedište je brojnih važnih vojnih objekata – uključujući i nuklearna postrojenja, veliku vazdušnu bazu i fabrike za proizvodnju dronova i druge vojne opreme. 

Isfahan se nalazi 440 kilometara južno od prestonice Teherana, i sa 2,2 miliona stanovnika treći je najveći grad u Iranu. 

Iranska novinska agencija Fars navela je da su udari bili usredsređeni na vojnu bazu Šekari, u blizini gradskog aerodroma, dok portparol Iranske svemirske agencije Hosein Dalirijan tvrdi da je uspešno oboreno nekoliko mini dronova.

Teheran je potvrdio da je aktiviran sistem protivvazdušne opreme (PVO), zbog čega su se, kako ističu, i čule eksplozije, dok pojedini izvori ukazuju da je napad izveden sa teritorije Irana i da je u pitanju delovanje infiltriranih redova.

Iranska novinska agencija Tasnim objavila je video-snimke za koje tvrdi da prikazuju nuklearna postrojenja u predgrađu Isfahana, kao i sam grad, posle dejstvovanja PVO sistema iranske vojske. 

Provincija nuklearki

U provinciji Isfahan, kod grada Natanz, udaljenom 120 kilometara od prestonice provincije, nalazi se skladište za obogaćivanje uranijuma, dok se postrojenje za njegovu preradu nalazi u Zerdenjanu, predgrađu Isfahana, udaljenom oko 20 kilometara od centra grada.

Prvi izveštaji su ukazivali da su meta upravo nuklearni objekti. 

Međutim, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je ono u šta su prethodno iranski zvaničnici već uveravali domaću javnost – štete na nuklearnim postrojenjima nema i opasni materijali su bezbedni. 

Buka koja liči na eksploziju začula se u 4.45, naveli su lokalni reporteri, a posledica je, kako tvrde, dejstvovanja iranskih PVO sistema. 

Postrojenje u predgrađu Isfahana je podignuto 1999. godine i čine ga tri istraživačka reaktora koje je isporučila Kina, a u njemu se proizvodi nuklearno gorivo.

Služi i za druge aktivnosti iranskog civilnog nuklearnog programa, kako je ranije pisala delimično državna novinska agencija Tasnim.

Dom za vojnu i vazdušnu bazu

Isfahan je ujedno dom velike iranske vazdušne baze u kojoj se nalazi zastarela iranska flota američkih „F-14“ aviona, kupljenih pre Islamske revolucije 1979.

Podjednako važni su i iranski proizvodni pogoni za oružje u gradu i oko njega.

Početkom 2023. pokrenut je napad, za koji Iran okrivljuje Izrael, na navodno napredno postrojenje za proizvodnju oružja, ali nije prijavljena značajnija šteta. 

 Ograničeni napad i minimiziranje posledica

Džonatan Lojd iz Centra za novu američku bezbednost kaže da izveštaje o napadu tek treba proveriti, ali da sve ukazuje na to da je reč o ograničenom udaru Izraela kao odgovoru na napad Irana tokom vikenda. 

„Hteli su da pokažu da mogu da napadnu osetljive mete unutar iranske teritorije“, rekao je Lojd. 

Ističe da mu se čini i da Iran želi da minimizira značaj napada. 

„Kao da hoće da se uzdrže od dalje eskalacije sukoba“, naveo je analitičar Centra za novu američku bezbednost. 

(RTS)