Za sada bez izručenja Asanža – sud odobrio podnošenje žalbe

Visoki sud u Londonu odlučio je da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž može da uloži žalbu protiv izručenja Sjedinjenim Državama.

U odluci suda navodi se da Asanž može da uloži žalbu na puno saslušanje, osim ako SAD ne daju „zadovoljavajuća uveravanja“, prenosi Gardijan.

Da je sud odlučio drugačije, navodi se, u roku od nekoliko dana mogao bi da bude izručen SAD, koje ga terete za špijunažu.

Asanžovi advokati: Optužbe politički motivisane

Na dvodnevnom ročištu, njegovi advokati su tvrdili da su optužbe koje se odnose na objavljivanje hiljada poverljivih i diplomatskih dokumenata u vezi sa ratovima u Avganistanu i Iraku politički motivisane i da je zahtev za izručenje nezakonit.

Sudije u Visokom sudu u Londonu u obrazloženju su naveli da su advokati pokazali da Asanž ima sporan slučaj i da bi trebalo da im se dâ prilika da to iznesu na punom žalbenom saslušanju koje je zakazano za maj.

Asanž i SAD – zatvorska kazna od pet do 175 godina 

SAD traže izručenje Asanža zbog objavljivanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011. godine, i tereti se za špijunažu po 17 tačaka, a ako bude osuđen, mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora, prema tvrdnjama njegovih advokata.

Američki tužioci, međutim, tvrde da kazna ne bi bila duža od 63 meseca.

Nedavno je Volstrit džornal objavio članak u kom se tvrdi i da Vašington navodno razmatra mogućnost da se Džulijan Asanž izjasni krivim za manje težak zločin i tako izbegne ekstradiciju u SAD i bude pušten iz britanskog zatvora.

„Vikiliks“ – priča o poverljivom

Asanžov portal Vikiliks objavio je 2010. godine video-snimak američke vojske na kojem se vidi kako u napadu helikopterima „apač“ u Bagdadu 2007. godine ginu desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa.

Potom je Vikiliks objavio na hiljade tajnih poverljivih dokumenata i diplomatskih izveštaja u kojima SAD kritikuju svetske vođe, od ruskog predsednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.

(RTS)