Aerodrom u Dubaiju u narednih deset godina seli se na novu lokaciju

Objava šeika Maktuma označava najnovije poglavlje u poslovnom oporavku dugolinijskog avioprevoznika kompanije „Emirejts“ nakon pandemije koronavirusa koja je zaustavila međunarodna putovanja, prenosi AP.

Planovi da se operacije sa aerdroma „Dubai Internešenel“ presele na aerodrom „Dubai Vorld Sentral“, već godinama postoje, ali su odlagani zbog posledica ekonomske krize u tom emiratu.

„Gradimo novi projekat za buduće generacije, obezbeđujući kontinuirani i stabilan razvoj za našu decu i njihovu decu. Dubai će biti svetski aerodrom, urbani centar i nova globalna tačka“, rekao je šeik Muhamed u onlajn saopštenju.

Šeikovo saopštenje objavljeno je uz kompjuterski generisane prikaze zakrivljenih, belih terminala koji podsećaju na tradicionalne beduinske šatore.

Kako se naglašava, aerodrom će uključivati pet paralelnih pista i 400 ulaznih gejtova, navedeno je u saopštenju.

Dubai i nacionalna avio-kompanija brzo su se oporavili od koronavirusa tako što su nastavili sa turizmom čak i dok su neke zemlje sporije izlazile iz svog pandemijskog zastoja.

Godišnji saobraćaj za 2019. godinu iznosio je 86,3 miliona putnika, a 2018. godine aerodrom Dubai je imao 89,1 milion putnika.

Vlasti u Dubaiju objavile su u februaru da je u 2023. godini evidentirano 17.150.000 noćenja stranih posetilaca, a prosečna popunjenost hotela iznosila je oko 77 odsto.

(RTS)