Odlomio se beton sa zvonika bazilike Svetog Marka u Veneciji

Arhitekta Mario Pijana rekoa je da ne postoji neposredna opasnost od daljeg urušavanja i dodao da će stručnjaci prikupiti sve informacije koje su neophodne za planiranje intervencija konsolidacije koja će sačuvati ovaj armirani beton postavljen početkom dvadesetog veka.

Italijanski mediji prenose da je istraživanje stanja slavnog tornja, koji svake godine poseti  nekoliko stotina hiljada turista, povereno studiju Vitaliani.

Pored toga biće provereni i temelji tornja koji je pre deset godina već bio ojačan titanijumom i koristiće se instrumenti koji kontrolišu pomeranja tornja, a koji su do danas bili definisani umirujućima.

Zvonik bazilike Svetog Marka visok je 98,6 metara i jedan je od najviših zvonika u Italiji. Jedan od najvažnijih simbola grada Venecije zajedno sa istoimenom bazilikom i trgom na kome se nalazi. Stanovnici Venecije ovaj zvonik nazivaju „Gazdom kuće“ (El paron de casa).

Toranj je prvi put ozbiljno oštećen 1489. zbog udara groma, zatim zbog zemljotresa 1511. godine da bi radovi bili završeni 06. jula 1513. godine sa postavljanjem drvene pozlaćene statue Arhanđela Gavrila.

Na tornju su se 1902. pojavili zabrinjavajući znakovi pukotina koje su se brzo širile, da bi se 14.jula iste godine zvonik srušio.

Novi zvonik je obnovljen deset godina kasnije, a 1962. godine toranj je dobio lift koji omogućava turistima da se popnu na vrh i uživaju u pogledu na Veneciju.

(RTS)