Oko 50.000 demonstranata u Tbilisiju na protestu zbog zakona o stranim agentima

Skup je usledio dan nakon što je gruzijski premijer Irakli Kobahidze rekao da će vlada nastaviti proceduru usvajanja zakona uprkos protivljenju, kako je rekao, „zavedenih“ mladih koji osećaju ogorčenost prema Rusiji.

Učesnici „Marša Evrope“, koji je krenuo sa tri prestoničke lokacije, stigli su na Trg Evrope, gde je večeras počeo protest na kojem je intonirana himna Gruzije, javio je gruzijski portal Interpres.

Okupljeni su nosili zastave Gruzije i Evropske unije, kao i transparente sa natpisima „Snaga je u jedinstvu, snaga je u Evropi“, „Da Evropi, ne ruskom zakonu“.

Tokom marša, u više ulica Tbilisija blokiran je saobraćaj.

Bivši premijer i lider gruzijske vladajuće partije „Gruzijski san“, koja je predlagač zakona, Irakli Garibašvili, poručio je da je služenje interesima strane države izdaja interesa Gruzije.

„Nije važno u kojoj ste državi agent, da li je u pitanju Rusija, Amerika, Afrika ili Azija – nije važno, agent je agent. Radnja agenta je kažnjiva, to je izdaja“, naveo je on.

Očekuje se da će gruzijski parlament u ponedeljak započeti debatu o trećem i konačnom čitanju zakona o stranim agentima.

Prema tom predlogu zakona, organizacije koje primaju više od 20 odsto finansijskih sredstava iz inostranstva morale bi da se registruju kao „agenti stranog uticaja“.

(RTS)