Katalonci izlaze na regionalne izbore, na glasačkom listiću i Puđdamon

Prema rezultatima predizbornih anketa, socijalistički kandidat Salvador Ila ima prednost nad tvrdokornim separatistima iz stranke Hunts i umerenijim rivalima iz stranke Eskera Republikana de Katalunja (ERC), koja trenutno upravlja bogatim severoistočnim španskim regionom, prenosi Rojters.

Kandidat Hunts je Pućdamon, koji je bio predsednik Katalonije tokom neuspelog pokušaja otcepljenja tog regiona od Španije 2017. godine, pre bekstva u Belgiju, kada se zakleo da će obnoviti pokušaj nezavisnosti.

„Danas smo jači, otporniji i odlučniji. Došlo je vreme za povratak“, rekao je u petak Puđdamon na završnom skupu kampanje u južnoj Francuskoj, blizu granice Katalonije.

Puđdamon se suočava sa sudskim procesom u Španiji zbog neuspelog pokušaja otcepljenja koji je izazvao ozbiljnu političku krizu.

Belgijske pravosudne vlasti suspendovale su nalog za njegovo hapšenje, jer ima imunitet kao evropski poslanik – gde je 2019. godine izabran kao jedan od predstavnika katalonskih separatističkih stranaka iz Španije.

(RTS)