Lista „Ritam grada“ pozvala opozicione stranke na dogovor o zajedničkoj kontroli izbornog procesa

Ocenjujući da su „izborne manipulacije već u toku“, “1 od 5 miliona“ i „Beogradski front” pozvali su i građane da budu kontrolori izbornog procesa.

Pokret “1 od 5 miliona” napravio je, kako su podsetili u saopštenju, još za izbore 2020. godine aplikaciju za fer i slobodne izbore – FISI, preko koje svaki građanin može da prijavi izbornu nepravilnost. Aplikacija je dostupna na sajtu fisi.rs, a nadograđena verzija biće puštena u rad u narednim danima.

Svaki građanin moći će na FISI aplikaciji da prijavi svaku nepravilnost koju uoči tokom celog izbornog procesa. Prijavljene nepravilnosti biće prikazane na interaktivnoj mapi, pa će i celokupna javnost imati pregled svih mesta na kojima su zabeležena narušavanja izbornog procesa.

Iako poziva građane da budu kontrolori izbornog procesa, „1 od 5 miliona“ i „Beogradski front“ smatraju da je to ipak pre svega odgovornost političkih aktera koji u izborima učestvuju, zbog čega pozivaju opoziciju da koristi aplikaciju FISI kao javno dobro i da što pre dođe do sastanka radi dogovora o koordinisanoj kontroli izbora.

„Borba za odbranu prava glasa svakog čoveka ne sme da bude žrtva podela i razlika među opozicijom“, poručili su „1 od pet miliona – Beogradski front“.

(RTS)