Povoljni EU krediti za mala i srednja preduzeća, prvi ugovori već potpisani

U Crnoj Gori očekuju da će da mobilišu oko 12 miliona evra. Severna Makedonija planira kredite vredne 60 miliona evra. Za Srbiju su očekivanja najveća – 250 miliona evra.

„Sada će povoljniji krediti uz učešće lokalnih banaka omogućiti srpskim kompanijama da ostvare pun rast, inovacione potencijale uz istovremeno kreiranje novih radnih mesta. Naša snažna podrška malim i srednjim preduzećima približiće ekonomiju Srbije i celog regiona Evropskoj uniji, što je naš cilj“, rekao je Emanuel Žiofre, ambasador Evropske unije u Srbiji.

Odabrane poslovne banke kredite odobravaju za investicije, obrtna sredstva i za refinansiranje postojećih obaveza.

 „Sredstva su do 500.000 evra. Nema obrade kreditnog zahteva, a posebno za energetski održive projekte, odgovorne projekte, odnosno SNG projekte, ročnost može da ide i do 10 godina. Ta sredstva su klijentima na raspolaganju ove, naredne i 2026. godine“, rekao je Vlastimir Vuković, predsednik IO NLB – Komercijalne banke.

Već ima i prvih rezultata.

„Mi smo plasirali već prvih pet miliona evra, jedan deo od toga i poljoprivrednicima i nadamo se da ćemo sredstva potrošiti mnogo pre nego što isteknu tri godine“, rekao je Darko Popović, predsednik IO „Banka Intesa“.

Za ovaj program obezbedili su 77 miliona evra, ali je kroz dosadašnju saradnju sa Evropskim investicionim fondom u privredu plasirano više od 1,1 milijarde evra.

„Upravo su nam ovakve kreditne linije, i u uslovima viših kamatnih stopa, pomogle da klijentima omogućimo jeftinija sredstva finansiranja“, kaže Darko Popović.

Pored garantne podrške za povoljne kredite, radi se i na jačanju poslovnog okruženja, davanju grantova početnicima i mladim inovatorima i za poboljšanju konkurentnosti srpske privrede.

„U Srbiji su garancije Evropskog investicionog fonda već otključale oko 2,5 milijardi evra kredita za oko 38.000 malih preduzeća. To je pomoglo da se otvori 637.000 radnih mesta“, kaže Žiofre.

Investicionim okvirom za Zapadni Balkan podržaće se 13.000 regionalnih preduzeća i pomoći da se očuva 180.000 radnih mesta.

(RTS)