Dačić: Vanredna sednica Saveta bezbednosti UN o BiH, na zahtev Rusije, najverovatnije 30. aprila

Ivica Dačić je rekao da je Rusija tražila zakazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN o BiH.

„I najverovatnije kako stvari stoje od noćas, pošto je Slovenija to osporavala, Malta traži zatvorenu sednicu, da li će biti, neće biti, pošto ima i redovna sednica. U maju se očekuje redovna sednica Saveta bezbednosti o BiH“, rekao je Dačić za TV Prva.

Dačić je rekao da će, prema informacijama od noćas, sednica biti 30. aprila i da će se obratiti, najverovatnije onlajn, ako ne dobije vizu, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

Dodao je da će verovatno neko govoriti sa muslimanske strane iz BiH, ali da se još ne zna ko.

„Onda će biti redovna sednica o BiH, verovatno sredinom maja“, rekao je Dačić.

Rezolucija o Srebrenici u proceduri razmatranja

Istakao je da je rezolucija o Srebrenici sada u proceduri razmatranja i da je uspeh Srbije što je uspela da se o ovoj temi ipak porazmisli.

„Mislim da bi najveći broj zemalja voleo da to uopšte ne bude sada na dnevnom redu. Čak i oni koji su sponzorisali ovu rezoluciju se nalaze u nezgodnom položaju kako da se izjasne, što je dokaz da je to jedan apsolutno nepromišljeni politički gest koji očigledno ima druge neke skrivene namere. Te su namere očigledno vezane za pritisak na Srbiju, kao nezavisnu zemlju koja vodi samostalnu spoljnu politiku, koja se bazira na našim nacionalnim i državnim interesima“, rekao je ministar.

Dačić je ponovio da ovo pitanje oko rezolucije o Srebrenici može da izazove veliku nestabilnost u regionu i da je potpuno kontraproduktivno.

„Oni sigurno neće odustati od te rezolucije, osim ako ne budu primorani od strane onih koji su joj predložili tu rezoluciju. Mislim, Nemačka sigurno neće odustati, ali možda ove neke druge zemlje. Neće biti 2. maja, a kada će biti, videćemo. Mi tu borbu nastavljamo“, naglasio je Dačić.

(RTS)