Ubistvo trudnice koje je potreslo Italiju

Đulija je nekoliko godina živela u mestu Senago pored Milana, a njena porodica na jugu u blizini Napulja. U subotu je otkrila da je njen partner Alesandro, sa kojim je živela godinu i po dana i sa kojim je čekala sina, imao paralelnu vezu već duže vreme.

Ni druga  Alesandrova devojka,  Engleskinja koja je radila sa njim u Kafeu „Armani“, nije znala za Đuliju – sve do prošle subote.

Italijanski mediji javljaju da je Đulija srela tu devojku i da su dugo razgovarale. Dvadesettrogodišnja devojka je bila zabrinuta za Đuliju i rekla joj je da može da spava kod nje ukoliko želi. Međutim, Đulija je želela da se vrati kući i razgovara sa Alesandrom.

Devojka je kasnije slala poruke Đuliji, pitala je kako je i da li je razgovor prošao kako treba. Nije znala da joj na te poruke odgovara Alesandro, koji je već ubio Đuliju.

Engleskinja je odbila da ga primi u stan kada se pojavio ispred njene zgrade, jer je bila uplašena. Naime, on joj je prvo rekao da Đulija spava, a zatim da je otišla kod neke drugarice da prespava.

Izjavila je da je bila toliko zabrinuta da je pronašla Đulijinu sestru na Fejsbuku i da je kontaktirala s njom, pitajući da li je sa Đulijom sve u redu. Njeni roditelji, brat i sestra odmah su se spakovali i uputili ka Milanu.

„Đulija je otišla, sada sam slobodan“

Policija je izjavila da je Alesandro ubio Đuliju jer mu je, sa nerođenim detetom, postala prepreka u nameri da bez problema živi drugu ljubavnu priču.

Naime, on je drugoj devojci poslao poruku u kojoj je napisao: „Đulija je otišla, sada sam slobodan“. Tokom saslušanja je izjavio da se posvađao sa Đulijom zbog prevare i da se ona sama ranila, kao i da joj je on „da ne bi dalje patila“ zadao još nekoliko udaraca nožem.

Na njegovom računaru su pronađene pretrage o tome kako da spali telo i kako da ukloni tragove paljenja u kadi.

Alesandro već ima sina od šest godina iz prethodne veze. On je četiri dana, koliko se tragalo za Đulijom, slao poruke na njen telefon tvrdeći da je zabrinut za nju. Istovremeno je od bivše devojke tražio da vidi sina, što je ona odbila rekavši da svi mediji pišu o Đuliji koje nigde nema, a on traži da vidi sina.

Reakcije na društvenim mrežama

Na društvenim mrežama Italijani Alesandra nazivaju monstrumom i predlažu razne vidove kazne, plašeći se da neće čitavog života ostati u zatvoru. Mnogi predlažu i da se uvede smrtna kazna.

Od momenta kada je Đulijino telo pronađeno nedaleko od zgrade u kojoj je živela sa Alesandrom, ljudi neprekidno donose cveće na to mesto. Mnogi pale sveće za Đuliju i njeno nerođeno dete.

Veliki broj ubijenih žena u Italiji

U Italiji je od početka ove godine ubijeno 47 žena. Talas nasilja nad ženama koje kulminira ubistvom nezaustavljivo raste. Odeljenje za javnu bezbednost Italije je u svom nedeljnom izveštaju pre nekoliko dana objavilo podatak da je od 1. januara ubijeno 47 žena od kojih 39 u porodičnom okruženju ili od bivšeg ili sadašnjeg partnera.

Marija Gabrijela Karnijeri Moskateli, predsednica „Ružičastog telefona“, napisala je pismo premijerki Đorđi Meloni „Od žene ženi“, tražeći da se Vlada vrlo ozbiljno posveti rešenju problema nasilja nad ženama.

Italija u suzama

Đulijina tragična smrt je na poseban način potresla Italiju. Jedini oblik pokajanja koji ima smisla je oduzimanje sopstvenog života, izjavio je Alesandro. Ipak, kako prenose mediji, nije pokazao nikakve emocije kada je govorio o ženi koja je nosila njegovog sina. Istražiteljka koji radi na ovom slučaju je na konferenciji za štampu izjavila da žene nikada ne treba da prihvate da odu na „poslednji sastanak razjašnjenja, jer se najčešće završava fatalno“.

Kolege Đulijine sestre Kjare, iz Italijanskog instituta za tehnologiju u Đenovi, organizovali su prikupljanje sredstava u znak sećanja na Đuliju, a deo novca će biti namenjen Udruženju Penelope, koje pomaže prijateljima i porodicama nestalih i preminulih osoba. Do sada je prikupljeno više od 11.000 evra.

Na društvenim mrežama je pod haštagom #losapevamotutte (znale smo sve) objavljeno na stotine komentara.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike