Holandski pljaškači miniraju bankomate, posao proširili na Nemačku

U Nemačkoj i Holandiji uhapšeno je 137 Holanđana prošle godine zbog optužbi da su bili umešani u pljačke u kojima je detoniran eksploziv da bi se razbio bankomat, saopštila je holandska policija.

Većina napada dogodila se u Nemačkoj, gde su Holanđani prošle godine minirali bankomate 367 puta, dok je u Holandiji bilo osam takvih pljački, objavio je NL Tajms.

Takve pljačke bile su češće u Holandiji sve dok banke nisu primenile nekoliko mera kojima su obustavile pristup velikom broju bankomata tokom kasnih večernjih i noćnih sati.

Portparol policije rekao je da su državljani Holanđani možda izvršili pljačke bankomata pomoću eksploziva i u drugim zemljama.

Najviše takvih napada bilo je u Nemačkoj 2022. godine kada ih je zabeleženo 442.

U Nemačkoj je od početka godine bilo 56 pljački bankomata pomoću eksploziva, što je za 64 manje nego u istom periodu prošle godine.

Do smanjenja broja takvih pljački došlo je i zbog toga što policija i tužioci u Holandiji i Nemačkoj bliže sarađuju, saopštila je holandska policija.

U Bambergu u Nemačkoj počeće sledeće sedmice veliko suđenje protiv 16 osumnjičenih Holanđana koji su optuženi za oko 90 napada eksplozivom na bankomate u Nemačkoj u kojima su ukrali ukupno oko sedam miliona evra.

(RTS)