Direktor CIA stigao u Kairo na razgovore o primirju između Izraela i Hamasa; Iran oslobodio posadu zaplenjenog broda

U izraelskom napadu pogođena je zgrada sirijskih snaga bezbednosti na periferiji Damaska, a osmoro vojnika je povređeno.

Delegacija Hamasa uskoro će posetiti Kairo radi daljih razgovora sa egipatskim posrednicima o potencijalnom sporazumu o primirju i taocima.

Ipak, izraelsko rukovodstvo pretpostavlja da će Hamas odbiti najnoviju ponudu, rekao je izraelski zvaničnik.

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler kaže da nije bilo nikakvih pomaka u pregovorima o taocima u poslednjih nekoliko dana, kao i da je Hamas jedina prepreka trenutnom prekidu vatre.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu još jednom je najavio da će izraelska vojska delovati u Rafi protiv Hamasa. „Učinićemo ono što moramo da bismo pobedili i trijumfovali nad neprijateljima“, rekao je Netanjahu i dodao – „čak i u Rafi“.

Novi šef izraelske vojnoobaveštajne službe biće general Šlomi Binder, koji trenutno obavlja funkciju šefa Operativnog odeljenja, nakon što je dosadašnji šef vojnoobaveštajne službe general-major Aron Haliva podneo ostavku.

Turska je potpuno obustavila trgovinu sa Izraelom zbog rata u Gazi. Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac optužio je turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da se ponaša kao „diktator“.

UN saopštavaju da će obnova Gaze koštati 30 do 40 milijardi dolara, kao i da će zahtevati napor kakav nije viđen od Drugog svetskog rata.

Poručuju i da je 72 odsto svih stambenih zgrada potpuno ili delimično uništeno, kao i da bi obnova Gaze mogla da potraje decenijama, a da palestinski narod nema vremena za čekanje.

Američka policija je u poslednjih nekoliko nedelja uhapsila više od 2.000 ljudi tokom propalestinskih protesta na univerzitetskim kampusima širom SAD. Američki predsednik Džozef Bajden osudio je proteste. „Postoji pravo na protest, ali ne i pravo na izazivanje haosa“, istakao je Bajden.

(RTS)