Galant: Nema prekida rata dok Hamas drži taoce; Guteres: Rezolucija se mora primeniti, neuspeh bi bio neoprostiv

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu otkazao je planirani put visoke delegacije u Vašington, nakon što su se SAD uzdržale od stavljanja veta na rezoluciju Saveta bezbednosti UN koju su podržale 14 članica, a koja poziva na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze.

Rezolucija SB UN 2728 usvojena je posle gotovo šest meseci borbi u Pojasu Gaze između Izraela i Hamasa.

Bela kuća izrazila je razočaranje što je Netanjahu otkazao planiranu posetu visoke izraelske delegacije Vašingtonu. 

Izraelski ministar odbrane Joav Galant poručio je da Izrael ne može da prekine rat protiv Hamasa, sve dok ta palestinska militantna grupa drži izraelske taoce. 

„Mi ćemo delovati protiv Hamasa svuda, uključujući i mesta u kojima još nismo bili da bismo završili svoju misiju. Nemamo moralno pravo da zaustavimo rat sve dok Hamas drži izraelske taoce u Gazi“, poručio je Galant.

Reagovao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres i poručio da se rezolucija o Gazi mora primeniti, te da bi neuspeh bio neoprostiv.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze od 7. oktobra premašio je 32.000, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te palestinske enklave.

Kako je precizirano, ubijena su najmanje 32.333 Palestinca, a 74.694 osoba je povređeno u izraelskim napadima koji traju 172 dana.

(RTS)