Raspisani izbori za 2. jun za odbornike 66 lokalnih samouprava i beogradske i niške opštine

Predsednica parlamenta Ana Brnabić odluku o raspisivanju izbora za 2. jun potpisala je u Domu Narodne skupštine.

Brnabićeva je ukazala da su se usvajanjem Izmena i dopuna zakona o lokalnim izborima stekli uslovi za raspisivanje izbora u 66 jedinica lokalne samouprave.

“Raduje me što smo iz parlamenta poslali snažnu poruku svim našim građanima da smo kao njihovi izabrani predstavnici kadri i sposobni da razgovaramo i da postignemo dogovor uprkos svim našim razlikama. Kao što sam i rekla, nakon postignutog dogovora o datumu izbora smatram da je ovakav dogovor pobeda svih odgovornih ljudi“, navela je Brnabićeva.

Predsednica Skupštine je pozvala sve političke aktere da vode računa o tome da politika ne treba i ne sme da bude sredstvo koje razdvaja ljude i da je zajednička obaveza da se politički sistem razvija u demokratskom pravcu koji promoviše dijalog, uzajamno poštovanje i veći stepen razumevanja.

“Kao predsednica Narodne skupštine Republike Srbije nastaviću da insistiram da ovo najviše predstavničko telo svih građana Republike Srbije poštuje i promoviše upravo takve vrednosti. Želim svima uspešne izbore“, navela je Ana Brnabić.

 

I predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić raspisao je za 2. jun izbore za odbornike u 17 gradskih opština.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su 23. aprila Izmene i dopune zakona o lokalnim izborima kojima su pomereni rokovi za raspisivanje izbora, što je bio jedan od zahteva opozicije u dijalogu o poboljšanju izbornih uslova koji je vođen od 1. aprila na inivijativu Ane Brnabić.

Izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima se omogućava da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana – 2. juna, što je bio jedan od zahteva opozicije u razgovorima o poboljšanju izbornih uslova.

Zakon predviđa da se odluka o raspisivanju lokalnih izbora donosi najranije 150 dana, najkasnije 45 dana pre isteka mandata odbornika, kao i da od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana glasanja ne može da prođe manje od 30, a ni više od 60 dana.

(RTS)