Nova naselja niču u Beogradu – šta kad infrastruktura upadne u ralje stihijske gradnje

Niču nove zgrade, otvaraju se gradilišta. Nekoliko njih se nalazi duž Smederevskog puta i u Mirijevu, verovatno jednom od najvećih beogradskih naselja. Procena je da ovde živi 70 hiljada ljudi, što je skoro polovina od ukupnog broja na opštini Zvezdara. Izgrađene su nove saobraćajnice, a radi se i na gasifikaciji. Zato je neophodno i da infrastrukturni planovi prate razvoj naselja.

Izgradnjom više stambenih jedinica, ubrzavate oticaj koji nastaje od kiše i onda imate češća plavljena. To su poplave koje se javalju posle velikih kiša, naglašava vanredni profesor Građevinskog fakulteta Aleksandar Đukić.

Procenjuje se da će Mirijevo nastaviti da se širi i zbog prve dve linije metroa koje će prolaziti kroz ovo naselje. I dalje, jeftinije cene stanova u Mirijevu, razlog su većeg priliva stanovništva. Više je i vozila. A uprkos novim ulicama i dalje su česte gužve u saobraćaju.

Velika kapitalna investicija je proširenje Bulevara kralja Aleksandra, a zajedno uz to je i proširenje ulice Mite Ružića koja predstavlja saobraćajni čep ka i iz Mirijeva, navdodi Vladan Jeremić, predsednik Opštine Zvezdara.

Još značajni projekat su radovi na izgradnji metroa. Prema planovima očekuje se izgradnja još jedne ulice, tzv. Mirijevske ulice koja bi trebalo da rastereti saobraćaj između Matice srpske i Bulevara kralja Aleksandra, dodaje Jeremić.

Masovnu i često haotičnu gradnju u mnogim delovima grada, jer se veliki broj novih objekta zidao bez dozvole, infrastruktura obično nije mogla da isprati.

U teoriji nijedno naselje ne sme stihijski da se razvija. U praksi, to se dešava, pa se često postojeći infrastrukturni planovi razlikuju od stanja na terenu. To se vidi i na primeru nedostatka parking mesta, ali najviše kada su u pitanju komunalni problemi. Procenjuje se da trećina Beograda nema kanalizacionu mrežu.

Profesor Đukić ukazuje na to da u svim neplanskim naseljima, na obodu grada ali i u centralnim delovima, najteže se rešava problem kanalizacije.

Struja i voda se nekako dovedu, kablovi ne zahtevaju neki posao, ali kanalizaciju veoma teško jer ona ima kruta i specifična pravila kako se gradi i to se u stihijskoj gradnji ne poštuje, kaže Aleksandar Đukić.

Naknadna izgradnja infrastrukture je skoro uvek skuplji i komplikovaniji posao, pa se broj izgrađenih stanova često ne poklapa sa planskim dokumentima. Postoji i nedostatak obrazovnih, kulturnih, pa i sportskih ustanova.

U nekom skorijem periodu bismo mogli da odgovorimo na potrebe sa terena u Mirijevu a to je da se prošire kapaciteti izgradnjom nove škole ili proširenjem postojeće dve, naglašava predsednik Opštine Zvezdara Vladan Jeremić.

I Surčin je jedno od naselja koje su u ovom trenutku brzo razvija. Izgrađeni stambeno-poslovni kompleksi, važne saobraćajnice, ali i projekat „Ekspo 2027“ doprineli su razvoju infrastrukture u ovom delu grada. Međutim, tek se planira izgradnja velikih stambenih naselja.

(RTS)