Džeruzalem post: IDF se sprema za operaciju u Rafi; Nove sankcije Teheranu usmerene na vojnu industriju Irana

Trupe Izraela su u napadu na Gazu uništile više od 100 lokacija koje pripadaju Hamasovim grupama, ubile oko 40 operativaca i proširile koridor istok-zapad koji drži vojska, saopštava IDF.

Izraelske odbrambene snage navode da su tokom jučerašnjeg dana ubijeni i Hezbolahovi operativci u južnom Libanu.

Najmanje 33.970 Palestinaca ubijeno je u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze od 7. oktobra, a 76.770 je ranjeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Visoki zvaničnik je za katarski Nev Arab rekao da je „premijer Benjamin Netanjahu uspeo da dobije američko odobrenje za vojnu operaciju u Rafi, u zamenu da se uzdrži od izvođenja široke vojne operacije protiv Irana kao odgovor na njegov nedavni napad“, prenosi Džeruzalem post.

Iran je u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija rekao da Izrael „mora biti primoran da prekine svaki dalji vojni avanturizam“ protiv iranskih interesa. Takođe, Teheran ističe da bi mogao da preispita svoju nuklearnu doktrinu.

SAD i Britanija su uvele sankcije protiv pojedinaca i preduzeća koje ciljaju proizvodnju iranskih dronova. Evropski savet je osudio napad Irana na Izrael i najavio nove sankcije Teheranu.

U međuvremenu, na sednici SB UN o prijemu Palestine u punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama SAD su uložile veto.

(RTS)