Radionice protiv vršnjačkog nasilja u Subotici

Šta su fišing, sajber buling, onlajn zavođenje i druge opasnosti koje vrebaju decu na Internetu, osnovci će saznati u edukativnim radionicama u kojima će biti obučeni da saznanja prenose svojim vršnjacima.

Igor Jurić, osnivač Centra za nestalu i zlostavljanu decu objašnjava šta je ideja: „Da se fokus rada prebaci na decu jer smatramo da oni, ukoliko budu u ranom uzrastu prepoznali štetan sadržaj na Internetu, govor mržnje i slično, da mogu brže da reaguju, da mogu da prijave nasilje i da mi to nasilje bukvalno sasečemo u korenu.“

Učenici koji su pohađali edukativne radionice navode da su dobili vredne informacije kako da budu bezbedniji na Internetu:

„Na ovom predavanju sam naučila da ne treba da se pecam na Internetu, da što manje budem na telefonu i da što manje igram igrice“, kaže Mirjana Stojanović, učenica OŠ „Matko Vuković“.

Davor Zakić, učenik iste škole, dodaje: „Tu je opasno da kliknemo ne neke linkove, tamo su neki virusi za telefone i možemo nekom tako da pošaljemo neku ružnu poruku.“

„Znala sam da je fišing pecanje, ali nisam znala da može to da bude i na Internetu, da mogu da se upecam na neke lažne sajtove“, navodi učenica Tea Milojević.

Važno je da đaci usvoje digitalne kompetencije, ali i da steknu poverenje u nastavni kadar, ističu u subotičkoj školi „Matko Vuković“.

“Da škola bude, nastavnici, učitelji, stručni saradnici budu te osobe od poverenja kojima će se deca obratiti“ naglašava Mirjana Stevanović, direktorka OŠ „Matko Vuković“.

Radionicama koje treba da omoguće bezbednije digitalno okruženje đaka, do kraja ove kalendarske godine, biće obuhvaćene sve subotičke osnovne i srednje škole.

(RTS)