Mistika istoka: Živi li još zmaj u legendama Timočke Krajine

Selo Dobra na pola puta između Golupca i Donjeg Milanovca, sakriveno je među brdima u Đerdapskoj klisuri. Može biti da ga baš zbog njegove skrovitosti, posećuju razna nadnaravna bića od kojih je, kako kažu pojedini meštani, zmaj najčešći gost.

„Nagledali smo se mi njega kad ide gore, pa siđe kod čoveka u komin. Odozdo ide, iz preka. A i deca su ga videla. Moj sin, ćerka, svi smo videli. Videli su ga dole sa igrališta kad sa Ljupkova prelazi ovde kod nas. Pa, ne pravi on štetu, on voli žene”, naglašava Dragica Popić, sakupljač narodnih priča i legendi.

Još se Marko Kraljević nadgornjavao sa vilom Ravijojlom po Miroč planini, pa se i dan danas u istočnoj Srbiji prepričavaju susreti sa ovim opasnim lepoticama.

“Nas su učili da uvek pevamo, vičemo, zviždimo i da lupamo nešto, neku kantu kad se približavamo izvoru. Onde vile dovode decu na kupanje, i one se tu peru oko izvora. I, uvek kažu vičite, galamite, da vas ne omaše vile. Ako vilu vidiš a ona ne uspe da pobegne, ostaneš gluvonem, ne znaš da pričaš, ne znaš ništa”, dodaje Dragica.

Baba Dragici su ove priče prenosile njena majka, baka, prabaka. Ima tu i legendi o kopitarima, koji na prelu ubijaju devojke, o vampirima koji tumaraju po selu i spopadaju narod, ali i bajalica, kojima se deca štite od uroka. Tokom vekova u Istočnoj Srbiji i Đerdapskoj klisuri mešale su se razne kulture i narodi. I svako je sa sobom doneo svoje mitove i legende.

“Od onoga da je Herkul razmakao stenje, pa smo tako dobili Đerdap i da je ono veliko more isteklo kroz Dunav, pa o tome da su Jason i Argonauti u potrazi za zlatnim runom plovili uzvodno Dunavom, pa stigli čini mi se čak negde do Golupca”, ističe Jelena Bujdić Krečković, Nacionalni park Đerdap.

I za kraj, evo i nje – aždaje. Kažu da je baš kod Golupca sveti Đorđe okončao njenu jezivu karijeru, ali joj je, u samrtnom ropcu, iz usta izletela po zlu čuvena golubačka mušica, koja je vekovima morila stoku. Mušica je kažu izumrla potapanjem nižih delova Golubačkog grada u kojima je boravila, ali legenda i dalje živi.

(RTS)


Ostavite komentar